07.04.2014 19:03

Stopiņu novada Goda pilsone – Vita Felsberga

Autors  Anna Imbrate-Siliņa, "Tēvzemīte"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Stopiņu novada Goda pilsone – Vita Felsberga www.stopini.lv

Vitas Felsbergas dzīves moto ir: "Darīt darbu – tā ir goda lieta, bet darīt to pēc labākās sirdsapziņas – tas ir pienākums!"

Šis moto Vitu pavada visu dzīvi. Tas tika ieaudzināts ģimenē, pēc tam tas palīdzēja gūt panākumus sportā un vēlāk arī darbā.

Pedagoģiskajā darbā ir aizritējuši 37 darba gadi, no kuriem 20 gadi nostrādāti speciālajā pedagoģijā. 1996. gadā Vita sāka darbu Rumbulā, Gaismas internātskolā, kurā dzīves iemaņas apgūst bērni ar garīgās attīstības traucējumiem, īpašie bērni. Ar lielu gaišumu un mīlestību Vita stāsta par skolas audzēkņiem, par viņu panākumiem, par viņu dzīves gājumu un izglītošanos.

Šo gadu laikā skola pārveidojusies līdz nepazīšanai. Skolas iekšpuse un ārpuse ir skaisti izremontēta, klases ir mūsdienīgi aprīkotas, ēka, kurā dzīvo audzēkņi, no diviem stāviem ar vienu sanitāro mezglu katrā stāvā ir izaugusi par trīsstāvu renovētu ēku ar sanitārajiem mezgliem katrā istabā. Ēdnīca ir atjaunota un aprīkota ar mūsdienīgām iekārtām. Skolas teritorija ir sakārtota un labiekārtota tieši šādu, īpašo, bērnu vajadzībām.

Ar smaidu sejā Vita stāsta – lai to visu paveiktu, bija nepieciešams iegūt ļoti daudz zināšanu visdažādākajās jomās – celtniecībā, amatniecībā, dažādu komunikāciju ierīkošanā, datorprogrammās un pat speciālās literatūras izdošanā.

90. gados, pēc tam, kad no mācību literatūras tika izņemtas visas grāmatas, kuras saturēja padomju simboliku, bērniem ar īpašām vajadzībām mācīties praktiski nebija no kā. Tāpēc Gaismas skolas pedagogi, direktores Vitas iedvesmoti un atbalstīti, sāka mācību grāmatu veidošanu bērniem, pēc kurām strādā speciālās skolas visā Latvijā. Par pamatu tika ņemta skandināvu sistēma, kurā tiek izmantotas piktogrammas.

Skolas pedagogi izveidojuši arī dažādas interaktīvas datorprogrammas, kuras bērni izmanto mācību procesā. Skolā ir ieviesta simbolu valodas datorprogramma "Sym Writer", ar kuras palīdzību bērni mācās sazināties ar pedagogiem un citiem cilvēkiem.

Vita Felsberga ļoti lepojas ar savu skolas pedagogu un darbinieku kolektīvu, jo cilvēks, tāpat kā sportā, tā arī dzīvē, viens nav spēlētājs. Spēks ir kolektīvā un kopīgo mērķu izvirzīšanā un sasniegšanā. "Mūsu mērķis ir no katra bērniņa, kas ir kā maziņš pumpurs, izaudzēt skaistu ziedu, kurš mūsu acu priekšā atplaukst visā savā krāšņumā," – tā par saviem audzēkņiem saka Vita.

Gaismas internātskola pilnībā attaisno savu nosaukumu, tur patiešām valda vārdiem neaprakstāms gaišums un cerība, kas daudziem cilvēkiem un viņu bērniem ir ļoti nepieciešama.

Paldies Vitai Felsbergai par viņas pašaizliedzīgo darbu daudzu gadu garumā Stopiņu novadā, un apsveicam ar Goda pilsoņa titula iegūšanu!