18.08.2015 09:20

Pieaugot bažām par vardarbības saasinājumu, Ukrainā kaujās iet bojā desmit cilvēki

Autors  BNS/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pieaugot bažām par vardarbības saasinājumu, Ukrainā kaujās iet bojā desmit cilvēki www.kyivpost.com/AFP

Eiropas Savienība (ES) un Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) pirmdien pauda satraukumu par vardarbības paplašināšanos Ukrainā, kur diennakts laikā gājuši bojā desmit cilvēki, bet Krievija brīdināja, ka Ukrainas centrālā valdība gatavojot jaunu ofensīvu.

Vienā dienā bojāgājušo skaits ir lielākais vairāk nekā mēneša laikā, valdības un prokrievisko nemiernieku spēkiem vienam otru apsūdzot par vardarbības pieaugumu, kas varētu izbeigt jau tā daudz pārkāpto pamiera vienošanos, kas noslēgta februārī.

"Mēs patiešām bargi nosodām šo kauju saasinājumu un aicinām visas puses to izbeigt un ievērot pamieru," žurnālistiem Briselē teica Eiropas Komisijas preses pārstāve Ketrīna Reja.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns norādīja, ka ir "nopietni satraucies" par vardarbības pieaugumu un piebilda, ka nepārtrauktie "pamiera pārkāpumi un to rezultātā zaudētās dzīvības nav pieņemamas".

Krievija, kuru Ukraina un Rietumvalstis apsūdz par karavīru un bruņojuma nosūtīšanu uz Ukrainu ar mērķi saasināt konfliktu, kārtējo reizi vērsās pret Ukrainas centrālo valdību apsūdzot to par jaunu kauju gatavošanu.

"Mūs uztrauc notikumu gaita pēdējo dienu laikā, kas ļoti atgādina gatavošanos plašākai militārai darbībai," paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Lavrovs pieļāva, ka Ukrainas spēki pastiprina savu darbību Širokinē, kas ir ciemats apmēram desmit kilometru attālumā no valdības kontrolētās ostas pilsētas Mariupoles.

Savukārt Ukrainas Ārlietu ministrija par vardarbības saasinājumu nosodīja prokrieviskos nemierniekus un to iespējamo atbalstītāju Krieviju.

"Ukraina aicina Krieviju spert tūlītējus soļus, lai izbeigtu situācijas saasināšanos," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Ukrainas amatpersonas paziņoja, ka pirmdien gājuši bojā divi karavīri un trīs civiliedzīvotāji, bet nemiernieku komandieris paziņoja par piecu civiliedzīvotāju bojāeju konflikta zonā, kur saasinājusies vardarbība, tostarp trīs cilvēki gājuši bojā nemiernieku kontrolētajā Doņeckā.

Vietējā veselības departamenta preses pārstāvis Volodimirs Kolesnjaks sacīja, ka Sartanas ciemā, kas atrodas divus kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Mariupoles, pēdējās diennakts laikā gājuši bojā divi civiliedzīvotāji.

ANO dati liecina, ka kopš 2014. gada aprīļa konfliktā Ukrainā gājuši bojā vairāk nekā 6800 cilvēku, bet vismaz 1,4 miljoni cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas.

Pēdējo dienu laikā pieaugušas kaujas par Mariopoli, kas ir pēdējā lielākā valdības kontrolētā pilsētā Ukrainas austrumos.