10.08.2015 23:53

Norvēģijā aizturētajiem "airBaltic" apkalpes locekļiem asinīs bijis līdz 1,2 promilēm

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Norvēģijā aizturētajiem "airBaltic" apkalpes locekļiem asinīs bijis līdz 1,2 promilēm arhīvs

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lidmašīnas apkalpes locekļiem, kuri par ierašanos darba alkohola reibumā nedēļas nogalē tika aizturēti Norvēģijas galvaspilsētas Oslo lidostā, alkohola līmenis asinīs bijis no 0,4 līdz 1,2 promilēm.

Tā, atsaucoties uz prokurores teikto, pirmdien ziņoja Norvēģijas sabiedriskā raidorganizācija NRK.

Pēc prokurores Kari Karlsenas-Osas sacītā, visi četri aizturētie atzinuši savu vainu un pastāstījuši, ka piektdienas vakarā viesnīcā lietojuši stipros alkoholiskos dzērienus, lai gan tikai pēc dažām stundām viņiem bija jādodas reisā.

Visaugstākais alkohola līmenis - 1,2 promiles - konstatēts otrā pilota asinīs. Lidmašīnas kapteiņa asinīs konstatētas 0,4 promiles alkohola, vienai no stjuartēm - 0,8 promiles, bet otrai - 0,4 promiles alkohola. Visiem četriem izvirzītas apsūdzības par atrašanos alkohola reibumā, veicot darba pienākumus, par ko draud līdz diviem gadiem ilgs cietumsods..

NRK vēsta, ka viesnīcas personāls ziņojis policijai Oslo Gardemūnas lidostā, ka lidmašīnas apkalpes locekļi lieto alkoholu, un, ierodoties lidostā, "airBaltic" lidmašīnas apkalpei likts iziet alkohola pārbaudi. No pieciem apkalpes locekļiem tikai vienai stjuartei alkohola līmenis asinīs nav pārsniedzis atļautās 0,2 promiles.

Pirmdien tiesa nolēma aizturētos paturēt apcietinājumā lidmašīnas komandieri un otro pilotu uz divām nedēļām, bet abas stjuartes uz vienu nedēļu. Lidmašīnas komandieris un otrais pilots tiesas lēmumu ir pārsūdzējuši, bet stjuartes apsver, vai to pārsūdzēt, ziņoja Norvēģijas laikraksts "Aftenposten". Prokuratūra bija pieprasījusi noteikt visiem drošības līdzekli apcietinājumu uz divām nedēļām, jo pastāv risks, ka viņi var atstāt valsti.

Aizturētajai "airBaltic" lidmašīnas apkalpei sestdien pulksten 5.45 bija paredzēts doties tūrisma firmas "TUI Star Tours" pasūtītā čārterreisā no Oslo uz Haniju Grieķijas Krētas salā ar 109 pasažieriem.

"airBaltic" oficiālā paziņojumā sestdien pauda nožēlu par notikušo un solīja to izmeklēt. "airBaltic" uz izmeklēšanas laiku attiecīgos darbiniekus ir atstādinājis no pienākumu pildīšanas. Iespējams, pēc izmeklēšanas uzņēmumā tiks ieviest stingrāki drošības principi. Vienlaikus "airBaltic" pauda pateicību Norvēģijas kolēģiem.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Lidsabiedrības lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.