20.07.2015 23:35

ES valstis nespēj panākt galīgo vienošanos par 40 000 bēgļu pārvietošanu no Itālijas un Grieķijas

Autors  LETA/DPA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ES valstis nespēj panākt galīgo vienošanos par 40 000 bēgļu pārvietošanu no Itālijas un Grieķijas www.unhcr.org

Eiropas Savienības (ES) valstīm pirmdien nav izdevies panākt galīgo vienošanos par 40 000 bēgļu pārvietošanu no Itālijas un Grieķijas tuvāko divu gadu laikā, paziņojušas amatpersonas.

ES tieslietu un iekšlietu ministri vienojās sākt pārvietot 32 000 no šiem bēgļiem uz citām ES valstīm, bet tas ir par 8000 mazāk, nekā iepriekš tika nolemts.

"Mums ir risinājums pārvietošanai šogad. Par nākamo gadu mēs vēl neesam skaidrībā, mēs par to runāsim oktobrī vai novembrī," žurnālistiem pēc tikšanās paziņoja Vācijas valsts sekretāre Emīlija Hābere.

Kā aģentūrai LETA norādīja iekšlietu ministra Rihards Kozlovska (V) padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Holma, Briselē iekšlietu ministri vienojās par 54 760 bēgļu uzņemšanu.

Pārvietošanas programmā no trešajām valstīm dalībvalstis piedāvāja uzņemt lielāku skaitu bēgļu, nekā tika plānots Eiropas migrācijas programmā - 22 504, nevis 20 000 bēgļu, savukārt mītnesvietas maiņas programmā no Itālijas un Grieķijas tika panākta vienošanās par 32 256 bēgļu uzņemšanu.

Plānots, ka dalībvalstis turpinās diskusijas par bēgļu uzņemšanu līdz gada beigām, lai vienotos gan par bēgļu pārdali starp abām programmām, gan par atlikušā skaita bēgļu uzņemšanas iespējām no Itālijas un Grieķijas.

"Šis ir vienreizējs pilotprojekts, kura īstenošanā paredzēti divi gadi. Šajā laikā jāpanāk, ka tiek izskausti nelegālie imigrantu ceļi un jāstiprina Eiropas ārējās robežas. Tāpat ir jāstrādā pie efektīva atgriešanas mehānisma tiem cilvēkiem, kuri nekvalificējas kā bēgļi," aģentūrai LETA pauda iekšlietu ministrs.

Jau vēstīts, ka 9. jūlija neformālā Tieslietu un iekšlietu padomē Luksemburgā tika panākta vienošanās par 20 000 bēgļu pārvietošanu no trešajām valstīm, no kuriem Latvija uzņems 64 bēgļus. Savukārt par 40 000 bēgļu pārvietošanu no Itālijas un Grieķijas galīgā vienošanās Luksemburgā toreiz netika panākta.

Luksemburga pēc šodien notikušās ES tieslietu un iekšlietu ministru ārkārtas sanāksmes Briselē paziņoja, ka ministri vienojušies pārvietot 32 256 sīriešus un Eritrejas bēgļus, kas pašreiz atrodas Itālijā un Grieķijā.

Luksemburga arī pavēstīja, ka panākta vienošanās par 22 504 sīriešu pārvietošanu, kas pašreiz dzīvo bēgļu nometnēs ārpus ES.