16.07.2015 13:46

Francijā izjaukts teroristu plāns uzbrukt armijai

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs www.euractiv.com

Francijas drošības dienesti izjaukuši teroristu plānu uzbrukt armijai, trešdien pavēstīja Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs. Pēc ministra teiktā, arestēti četri aizdomās turamie, kas bija plānojuši teroraktu pret Francijas militārajiem objektiem.

Aizdomās turamie ir vecumā no 16 līdz 23 gadiem, viņu vidū ir arī bijušais karaflotes loceklis, un viņi tika arestēti pirmdienas rītā dažādās valsts vietās. Jaunākais no viņiem ceturtdienas rītā tika atbrīvots.

Pārējie trīs, kas ir 17, 19 un 23 gadus veci, liecināja, ka 16 gadus vecais pusaudzis galu galā atstumts no viņu plāna, jo bijis par jaunu.

Visi arestētie raksturoti kā "radikalizējušies musulmaņi".

Viens no aizdomās turamajiem, kurš identificēts kā uzbrukuma organizētājs, bija plānojis doties uz islāmistu kontrolētajiem Sīrijas rajoniem, paziņoja Kazenēvs.

Noskaidrots, ka teroristi plānojuši uzbrukt militārajai bāzei netālu no Perpiņānas, Francijas dienvidrietumos.

Izmeklēšanai tuvu stāvoši avoti arī ziņoja, ka arestētie bija iecerējuši 2016. gada 7. janvārī nogriezt galvu augsta ranga militārpersonai, pieminot Parīzes teroraktu gadadienu.

Teroristi bija iecerējuši to nofilmēt un izplatīt video internetā.

Pēc Kazenēva teiktā, 17 gadus vecais terorists nonāca Francijas izlūkdienesta uzmanības lokā, jo paudis vēlmi doties uz Sīriju. Viņš aktīvi darbojies sociālajos tīklos un sazinājies ar franču džihādistiem, kas pašreiz atrodas cietumā.

Avoti Francijas policijā atklāja, ka viņš izlūkdienestā DGSI nopratināts jau 2014. gada rudenī. Tomēr varasiestādēm nav bijis gana pierādījumu pret viņu, lai arestētu. Bet viņam piemērota novērošana, noklausoties telefonu, kas arī palīdzēja izmeklētājiem notvert pārējos aizdomās turamos.