22.05.2015 17:37

Eiropadomes priekšsēdētājs: ES Austrumu partnerībā tuvākajos gados prioritāte būs enerģētika un transports

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Eiropas Savienības (ES) sadarbībā ar Austrumu partnerības valstīm tuvākajos gados prioritāte būs enerģētika un transports, šodien preses konferencē pastāstīja Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks.

Tusks informēja, ka Rīgas samitā tika izvērtēts ES Austrumu partnerībā paveiktais kopš Viļņas samita un paveikts esot gana daudz - parakstīti asociācijas līgumi, sadarbības līgumi un sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm ievirzīta "jaunā līmenī". Samitā ES valstis atkārtoti apliecinājušas gatavību veidot pielāgotas attiecības arī ar valstīm, kuras nav noslēgušas asociācijas līgumus, piemēram, Armēniju, kā arī attīstīt sadarbību ar Baltkrieviju.

Atbildot uz jautājumu par Azerbaidžānas sākotnēji paustajiem iebildumiem samitā apstiprināmo dokumentu redakcijai, Tusks norādīja, ka Azerbaidžānas un Baltkrievijas paustās pozīcijas nozīmē praktisku piemēru tam, kā ES pielāgo savstarpējās attiecības.

"Mēs jau paredzējām, ka šāda problēma varētu būt. Mēs pilnībā apzināmies, ka nepieciešami jauni instrumenti ES un pašai Austrumu partnerībai. Azerbaidžāna ir gatava turpināt un padziļināt sadarbību, man par to nav šaubu," pauda Tusks, piebilstot, ka Azerbaidžānai ir nepieciešamas vislabākās attiecības ar Eiropu.

"Emocijas mūsu kopīgās deklarācijas sakarā ir dabiskas, jo situācija ir sarežģīta, jo kopš Viļņas samita viss mums apkārt ir mainījies, taču nekas nav mainījies attiecībā uz mūsu iecerēm un mērķiem, tādēļ var sacīt, ka esmu apmierināts ar pašlaik padarīto. Pats svarīgākais ir procesa finišs, nevis sākums," pauda Tusks.

Kā norādīja Eiropadomes priekšsēdētājs, ņemot vērā Austrumu partnerības valstu vēsturi, ES ļoti nozīmīgs ir šo valstu suverenitātes un neatkarības jautājums. "Mēs visi apliecinājām kopīgu interesi attīstīt spēcīgākas attiecības ar mūsu Austrumu partneriem, lai viņi spētu sekmīgāk cīnīties ar apdraudējumiem, lai būtu brīvi no korupcijas," sacīja Tusks.

Pēc Tuska vārdiem, partnerība ir kas vairāk par divpusēju attiecību summu un vairāk nekā tikai valstu valdību sadarbība, jo tai ir jāaptver arī pilsoniskās sadarbības stiprināšana.

Jau ziņots, ka šajās dienās Rīgā notiek viens no svarīgākajiem Latvijas prezidentūras ES ārpolitiskajiem augsta līmeņa pasākumiem - Austrumu partnerības samits. Sanāksmē piedalās 28 ES dalībvalstu un sešu Austrumu partnerības partnervalstu augstākās amatpersonas, kā arī ES institūciju politiskā vadība.

Rīgas samits ir pirmais kopš asociācijas līgumu parakstīšanas starp ES un trim partnervalstīm - Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Šie līgumi paredz ciešāku politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju starp ES un minētajām valstīm. Plānots, ka samitā tiks izvērtēti sākotnējie asociācijas līgumu pagaidu īstenošanas rezultāti. Šo līgumu veiksmīga īstenošana būs viena no svarīgākajām prioritātēm ES un Gruzijas, Moldovas un Ukrainas attiecībās, kas dod iespēju partnervalstīm modernizēt to ekonomiku un sociālo sistēmu.