16.05.2015 12:24

Bostonas spridzinātājam piespriests nāvessods

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bostonas spridzinātājam piespriests nāvessods www.frontpagemag.com

ASV zvērinātie piektdien piesprieduši nāvessodu 21 gadu vecajam Džoharam Carnajevam, kurš ticis atzīts par vainīgu spridzināšanas organizēšanā Bostonas maratona laikā 2013. gadā.

Zvērinātajiem vajadzēja vairāk nekā 14 stundas, lai izšķirtos, vai Carnajevam pienākas augstākais soda mērs, izdarot nāvējošu injekciju, vai arī mūža ieslodzījums bez tiesībām uz apžēlošanu.

Zvērinātie atzina, ka Carnajevam nāvessods pienākas sešās no 17 apsūdzībām, kas paredz augstāko soda mēru un kurās viņa vainu zvērinātie tādā pašā sastāvā atzinuši jau iepriekš.

Kā ziņots, pie Bostonas maratona finiša līnijas 2013.gada 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji noskaidroja, ka spridzekļus bija uzstādījuši divi čečenu imigranti - brāļi Carnajevi. Otru teroristu - Tamerlanu Carnajevu - dramatiskas vajāšanas operācijas laikā ASV drošības dienesti likvidēja, bet jaunākais brālis Džohars, kurš vajāšanas laikā guva smagus ievainojumus, galu galā tika sagūstīts.

Uzbrukums Bostonas maratonam bija nopietnākais terora akts, kas ASV teritorijā tika pastrādāts kopš 2011. gada septembra, kad islāmistu teroristi uzbruka Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra dvīņu torņiem un Pentagona ēkai Vašingtonā.

Carnajevs spriedumu noklausījās mierīgi, neizrādot nekādas emocijas.

Zvērināto lēmums nenozīmē, ka Carnajevam tūlīt tiks izpildīts nāvessods, jo aizstāvība, domājams, spriedumu pārsūdzēs, un apelācijas process var vilkties gadiem ilgi.

Masačūsetsā attieksme pret nāvessodu nav viennozīmīga. Gandrīz 70 gadus šajā ASV pavalstī nav izpildīts neviens nāvessods, un 1984. gadā augstākais soda mērs tika atcelts par štata jurisdikcijā esošiem noziegumiem.

Taču Carnajevs tika tiesāts pēc federālajiem likumiem, un tāpēc viņam bija iespējams nāvessodu piemērot.

Tomēr aptaujas liecina, ka vairums Bostonas un apkārtnes iedzīvotāju iebilst pret spridzinātāja sodīšanu ar nāvi, tostarp dažu cietušo tuvinieki.

Viņi norāda, ka nāvessoda piespriešana novedīs pie ilgstoša apelāciju procesa, kas noturēs slepkavu mediju uzmanības lokā un liegs cietušajiem un upuru tuviniekiem sākt jaunu dzīvi.

Garais pārsūdzības process, faktiskais moratorijs federālo nāvessodu izpildei un arvien mazākais atbalsts augstākajam soda mēram amerikāņu sabiedrībā liek domāt, ka Carnajevam piespriestais nāvessods tā arī nekad netiks izpildīts un kalpos vienīgi kā simbolisks spriedums.

"Ar katru pagājušo gadu nāvessoda izpildes iespēja samazināsies," atzīst Fordhemas Universitātes tiesību profesore Debora Deno.

Kopš 1988.gada nāvessods ASV izpildīts tikai trim no 74 cilvēkiem, kas notiesāti par federālajiem noziegumiem, tostarp nāvējošu injekciju saņēma Timotijs Makvejs, kas 1995. gadā sarīkoja sprādzienu pie federālās valdības iestāžu ēkas Oklahomā, nogalinot 168 cilvēkus.

Tajā pašā laikā citiem cilvēkiem, kas tikuši notiesāti par terorismu, piemēram, 2001. gada 11. septembra terora aktu līdzdalībniekam Zakarijam Musavi un tā dēvētajam kurpes spridzinātājam Ričardam Rīdam piespriests mūža ieslodzījums.