26.01.2015 12:16

Eiropas Centrālā banka nevar piekrist Grieķijas parādsaistību samazināšanai

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Benuā Koērs Benuā Koērs ec.europa.eu

Eiropas Centrālā banka (ECB) nevar piedalīties Grieķijas parādsaistību samazināšanā, pirmdien paziņoja bankas padomes loceklis Benuā Koērs.

"Tas nav atkarīgs no ECB izlemt, vai Grieķijai ir nepieciešams parādsaistību atvieglojums, jo tas ir politisks lēmums," intervijā laikrakstam "Handelsblatt" norāda Koērs.

"Taču ir pilnībā skaidrs, ka mēs nevaram piekrist parādsaistību atvieglojumam, kas ietver ECB izvietotās Grieķijas parādsaistības. Tas nav iespējams likumīgu iemeslu dēļ," uzsver Koērs.

Parādsaistību krīzes laikā ECB ievērojamā apjomā iegādājās Grieķijas parādsaistības un daļa joprojām atrodas bankas īpašumā.

Parādsaistību samazināšana būtu līdzvērtīga tā dēvētajai monetārajai finansēšanai jeb naudas drukāšanai, lai palīdzētu valdībai izkļūt no parādsaistībām, taču ECB pilnvaras to aizliedz.

Kā ziņots, svētdien notikušajās Grieķijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi kreiso ekstrēmistu partija SYRIZA, kuras līderis Aleksis Ciprs vēlas ar starptautiskajiem aizdevējiem sākt jaunas sarunas par Grieķijas parāda atmaksu.