19.01.2015 17:06

ES mudina uz sadarbību ar musulmaņu valstīm cīņā pret terorismu

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ES mudina uz sadarbību ar musulmaņu valstīm cīņā pret terorismu europeansting.com

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri, kas pirmdien pulcējušies Briselē, nākuši klajā ar aicinājumu veidot aliansi ar musulmaņu valstīm, lai cīnītos pret pieaugošajiem islāmistu terorisma draudiem.

 

Uz sanāksmi ieradies arī Arābu līgas ģenerālsekretārs Nabils al Arabi.

"Terorisms un teroristu uzbrukumi visvairāk vērsti pret visiem musulmaņiem pasaulē, tāpēc mums nepieciešama alianse," norādīja ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni.

"Mums nepieciešams nostiprināt mūsu kopīgās sadarbības veidus, galvenokārt ar arābu valstīm, taču arī starptautiski," sarunā ar žurnālistiem norādīja Mogerīni. "Draudi ir ne tikai tie, ar kuriem saskārāmies Parīzē, bet arī [tie], kuri izplatās daudzās citās pasaules daļās."

Arī Arabi norādīja, ka "katra valsts pasaulē cieš no terorisma", un atgādināja, ka Arābu līga jau septembrī aicināja uz "globālu cīņu".

"Tas nav tikai militārs vai drošības jautājums. Tas attiecas uz intelektuālo, kultūras, mediju un reliģisko sfēru, un tas ir tas, ko cenšamies panākt," piebilda Arabi.

Savukārt Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers atzina, ka islāmistu uzbrukumi Parīzē ir "mainījuši Eiropu un pasauli".

"Šodien mums jāpārrunā, kas mums darāms, tostarp iespējamā sadarbības palielināšana ar musulmaņu valstīm," uzsvēra Šteinmeiers.

Viņam piebalsoja britu kolēģis Filips Hamonds, papildus uzsverot nepieciešamību izveidot aviācijas pasažieru datu sistēmu.

"Pasaules musulmaņu valstis ir tās, kas cietušas no smagākās terorisma nastas, un tās arī turpmāk atradīsies pirmajās līnijās," norādīja Hamonds. "Mums ar tām cieši jāsadarbojas, lai aizstāvētu gan šīs valstis, gan ES valstis."

Ministri pirmdien arī vienojušies, ka jāpārsūdz ES tiesas decembra lēmums par palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" svītrošanu no teroristisko organizāciju saraksta.

Daudzi no ministriem tiksies arī otrdien Londonā, kur ASV valsts sekretāra Džona Kerija vadībā notiks sarunas par cīņu pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts". Šajās sarunās piedalīsies aptuveni 20, tostarp arābu valstu, pārstāvji.