07.01.2015 13:21

OPCW: Pērn uzbrukumos Sīrijā izmantota hlora gāze

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
OPCW: Pērn uzbrukumos Sīrijā izmantota hlora gāze www.opcw.org

Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) ziņojumā "ar lielu pārliecības pakāpi" secināts, ka pērn Sīrijā uzbrukumos trim ciematiem izmantota hlora gāze.

Vismaz 13 cilvēki uzbrukumos zaudējuši dzīvību, bet kopējais cietušo skaits bijis no 350 līdz 500, teikts ziņojumā, kas otrdien nonācis ziņu aģentūras AFP rīcībā.

Ziņojums otrdien apspriests ANO Drošības padomē, un šīs sēdes gaitā izraisījušās domstarpības starp ASV, Francijas un Lielbritānijas diplomātiem no vienas puses un Krievijas no otras.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere vēlāk tviterī ierakstīja, ka pēdējais ziņojums sniedz "vēl nopietnākas aculiecinieku liecības par to, ka hlora gāzi pielietojis Sīrijas režīms".

Tiesa gan, OPCW ziņojumā neviena no Sīrijas konflikta pusēm nav vainota hlora gāzes pielietošanā no aprīļa līdz augustam uzbrukumos Talmeneses, At Tamanahas un Kafr Zitas ciematos.

32 cilvēki esot dzirdējuši helikoptera trokšņus laikā, kad trāpījuši spridzekļi, un 29 saoduši hlora gāzes smaku, atsaucoties uz ziņojumā teikto, norādīja, Pauere. "Tikai Sīrijas režīms izmanto helikopterus," viņa piebilda.

Sanāksmē, kas notika aiz slēgtām durvīm, Krievija uzsvēra, ka jautājums ir jāizskata OPCW, nevis Drošības padomei, apliecināja diplomāti.

Atbilstoši 2013. gada līgumam par atbruņošanos Sīrijai nevajadzēja uzrādīt savus hlora gāzes krājumus, jo tā plaši tiek izmantota arī nemilitāriem mērķiem.

Sīrijas konflikta puses apsūdz viena otru ķīmisko ieroču, arī hlora gāzes, izmantošanā.

ANO Drošības padome 2013. gada 27. septembrī pieņēma rezolūciju par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Rezolūcijā arī pausts nosodījums togad 21. augustā Damaskas pievērtē notikušajam ķīmisko ieroču uzbrukumam. Tajā tika nogalināti vairāki simti cilvēku.

Sīrijas valdība šī uzbrukuma sarīkošanā apsūdzējusi nemierniekus, kas šādi gribējuši izprovocēt ASV militāru intervenci. Nemiernieki notikušajā apsūdzēja valdību.

No Sīrijas kopumā tika izvestas 1300 tonnas ķīmisko ieroču. To lielākā daļa tika iznīcināta uz ASV karakuģa "MV Cape Ray".

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši teju 200 000 cilvēku.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas atbalstu saņem no ārvalstu aizbildņiem.