16.12.2014 23:45

Džons Kerijs: Sankcijas atkarīgas no Putina izvēlēm

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Džons Kerijs: Sankcijas atkarīgas no Putina izvēlēm cbn.com

ASV un Eiropas sankcijas pret Krieviju varētu tikt atceltas pāris dienu laikā, ja prezidents Vladimirs Putins izdarītu pareizās izvēles Ukrainā, otrdien paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Kerijs žurnālistiem pastāstīja, ka sankciju mērķis nav kaitēt Krievijas iedzīvotājiem.

"Tās acīmredzami ir paredzētas, lai aicinātu prezidentu Putinu izdarīt izvēli," vizītes laikā Londonā uzsvēra Kerijs. "Šīs sankcijas varētu tik atceltas dažu nedēļu vai dienu laikā atkarībā no prezidenta Putina veiktajām izvēlēm."

Šādu viedokli Kerijs pauda laikā, kad rubļa vērtība pret eiro un dolāru piedzīvo strauju kritumu, pārbaudot Putina spējas pārdzīvot ekonomisko vētru un gūt virsroku pār Rietumiem strīdā par Ukrainu.

Rubļa vērtībai nelīdzēja arī Krievijas centrālās bankas "Bank Rossii" naktī izziņotais lēmums ievērojami palielināt bāzes procentu likmi no 10,5% uz 17%.

"Mēs negribam sāpināt cilvēkus, tas nav mūsu mērķis. Nekas no tā, ko mēs darām, nav vērsts tieši pret cilvēkiem," paziņoja Kerijs. "Tomēr jā, arī viņi ir iesaistīti izvēlēs, ko īsteno viņu valdība, un tam ir ietekme."

Kerijs arī uzslavēja Krievijas "konstruktīvos soļus", lai mazinātu spriedzi konfliktā Ukrainas austrumos.

"Redzamas konstruktīvu izvēļu pazīmes, un tas, domājams, var būt tikai cerīgi. Un mēs ceram, ka tuvākajā nākotnē mēs varēsim iziet uz skaidra visu iesaistīto pušu noteikta ceļa," piebilda Kerijs.