08.12.2014 16:12

Ķīnas tiesa astoņiem cilvēkiem piespriež nāvessodu par uzbrukumiem Siņdzjanā

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ķīnas tiesa pirmdien piespriedusi astoņiem cilvēkiem nāvessodu par līdzdalību divos asiņainos uzbrukumos Siņdzjanas reģionā, ziņo valsts mediji.

Vēl pieciem cilvēkiem piespriests nāvessods, atliekot sprieduma izpildi, kas parasti nozīmē mūža ieslodzījumu, un četrām personām piespriests cietumsods.

Viens no uzbrukumiem notika aprīlī Sjiņdzjanas Uiguru autonomā rajona galvaspilsētā Urimči, kur ar nažiem bruņojušies uzbrucēji dzelzceļa stacijā nogalināja vienu cilvēku un 79 ievainoja. Dzīvību zaudēja arī divi uzbrucēji.

Vardarbīgais incidents notika Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina vizītes pēdējā dienā.

Otrs uzbrukums notika maijā, kad vairāki sprādzieni nogranda Urimči tirgū, kur gāja bojā 39 cilvēki un vairāk nekā 90 tika ievainoti. Dzīvību zaudēja arī četri uzbrucēji.

Aizvadītā gada laikā dažādos uzbrukumos un sadursmēs Siņdzjanas reģionā gājuši bojā vismaz 200 cilvēki.

Pekina šajos incidentos vaino separātistus, bet cilvēktiesību grupas pārmet Pekinai minoritāšu kultūras un reliģijas apspiešanu.

Gandrīz puse no Siņdzjanas reģiona 20 miljonus lielā iedzīvotāju kopskaita ir uiguri, tomēr reģionā tiek iepludināts aizvien lielāks etnisko ķīniešu skaits. Ja 1949.gadā ķīniešu īpatsvars Siņdzjanā bija seši procenti, tad šobrīd tas jau pārsniedzis 40%.

Uiguru vairums ir musulmaņi, un rakstībā viņi izmanto arābu alfabētu.

Siņdzjanā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados neilgus laika posmus pastāvēja uiguru valsts, kas pazīstama kā Austrumturkestānas republika. Taču 1949. gadā tā tika varmācīgi iekļauta komunistiskās Ķīnas sastāvā.