01.12.2014 21:30

Viendzimuma laulību jautājuma dēļ Somijas luterāņu baznīcu pametuši vairāk nekā 13 000 cilvēku

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Somijas luterāņu baznīcas galva arhibīskaps Kari Mekinens Somijas luterāņu baznīcas galva arhibīskaps Kari Mekinens www.iltasanomat.fi

Viendzimuma laulību jautājuma dēļ Somijas luterāņu baznīcu trīs dienu laikā pametuši vairāk nekā 13 000 cilvēku.

Somijas parlaments piektdien atbalstīja pilsoņu iniciatīvas grupas ierosinātos likuma grozījumus, kas paredz ieviest valstī "dzimuma neitrālu" laulības institūciju. Grozījumi, ja tie tiks apstiprināti galējā balsojumā, varētu stāties spēkā 2017. gadā.

Komentējot parlamenta lēmumu, luterāņu baznīcas galva arhibīskaps Kari Mekinens piektdien paziņoja, ka no sirds dziļumiem priecājas par to.

Tomēr augsta līmeņa luterāņu baznīcas amatpersona Juka Keskitalo paziņoja, ka parlamenta balsojums nemaina baznīcas ideju par laulību, kas joprojām ir savienība starp sievieti un vīrieti.

Baznīcas pārstāvju savā starpā konfliktējošie komentāri sadusmojuši gan konservatīvo, gan liberālo baznīcas spārnu, kā rezultātā no piektdienas līdz svētdienai no baznīcas izstājušies vairāk nekā 13 000 cilvēku, vēsta tīmekļa vietne "eroakirkosta.fi", kas izveidota speciāli tam, lai palīdzētu cilvēkiem izstāties no baznīcas.

Izstāšanās nozīmē, ka šie cilvēki vairs nemaksās baznīcas nodokli, ko valsts ievāc luterāņu baznīcas vārdā.

"Arhibīskapa vēstījums bija domāts baznīcas liberālajiem biedriem, bet pavērsās pret pašu baznīcu," norādīja "eroakirkosta.fi" izveidotāji.

Svētdien vien luterāņu baznīcu pameta 5200 cilvēku, kas ir lielākais skaits, kāds dienas laikā izstājies no baznīcas pēdējos četros gados.

Aptuveni 4,1 miljons somu jeb 75 % valsts iedzīvotāju pieder pie luterāņu baznīcas. 20. gs. 70. gados pie baznīcas piederēja vairāk nekā 90 %.

Viendzimuma pāru reģistrāciju Somija legalizēja 2002. gadā, bet viendzimuma laulības Somijā nav atļautas.