01.12.2014 14:24

Britu laikraksts: Ar Krievijas organizēto noziedzību saistītas aģentūras tirgo ES pases

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Britu laikraksts: Ar Krievijas organizēto noziedzību saistītas aģentūras tirgo ES pases www.worldbulletin.net

Ar Krievijas organizēto noziedzību saistītas aģentūras tirgo Eiropas Savienības (ES) jauno dalībvalstu pases un uzturēšanās atļaujas, vēsta britu labēji orientētais laikraksts "Daily Mail".

Pēc "Daily Mail" novērtējuma, šādā shēmā tiek izmantots arī Latvijas lēmums piešķirt pilsonību Staļina deportāciju upuru pēctečiem, kaut arī nekādus konkrētus pierādījumus laikraksts nemin.

"Nepilnības robežas uzraudzībā Austrumeiropā rada rezerves ieeju ES un veicina satraucošu pasu nelegālu tirdzniecību," raksta avīze.

"Daudzas bijušās padomju valstis ir gatavas piedāvāt pilsonību etniskajām minoritātēm, kas vēlas atgriezties savā dzimtenē. Bet tas vienlaikus veicina nelikumīgu tirdzniecību, ko pamatā kontrolē aģentūras ar sakariem ar Krievijas mafiju," apgalvo izdevums.

"Daily Mail" brīdina, ka Latvijas, Polijas, Vācijas, Rumānijas un Ungārijas valdību izstrādātā kārtība, kas paredz piešķirt pilsonību bijušajā PSRS teritorijā palikušajiem tautiešiem, ir radījis "ideālu likumīgu ceļu miljoniem cilvēku pārceļošanai, kā arī atver iespējas plašai krāpniecībai ar pasēm".

Laikraksta korespondenti sazinājušies ar aģentūrām Krievijā un Ukrainā, kas piedāvā starpniecības pakalpojumus ES valstu pasu iegūšanai.

Kāda Kijevā bāzēta aģentūra par 7500 līdz 15000 eiro piedāvā ātri sagādāt Rumānijas pasi, kā arī dažu citu ES valstu pilsonības.

Aģentūra piedāvā palīdzību "rumāņu radinieku" atrašanā, arī tādos gadījumos, ja šādi radinieki nemaz neeksistē.

"Tam nav nozīmes. Mums vienkārši ir jāatrod kāds ar līdzīgu uzvārdu, kas dzīvoja šajā valstī pirms 1940. gada," laikrakstam sacīja aģentūras pārstāvis.

Savukārt Ungārijas pasi iespējams iegūt par 22 000 eiro.

"Mūsu speciālisti pārmeklēs baznīcu grāmatas un citas datubāzes. Kad mēs atrodam personu [ar līdzīgu uzvārdu], viss ir gandrīz izdarīts. Jums vienkārši jāierodas Budapeštā, lai saņemtu pasi un ID karti. Jūs iegūsiet visas Ungārijas un ES pilsoņa tiesības," apgalvoja aģentūras pārstāvis.

Citās valstīs iespējamas shēmas pasu iegūšanai avīzē nav aprakstītas, kā arī nav minēti nekādi pierādījumi par Krievijas organizētās noziedzības grupējumu iesaisti.