20.11.2014 17:46

Pāvests aicina pasaules līderus savaldīt savu alkatību un palīdzēt badacietējiem

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pāvests aicina pasaules līderus savaldīt savu alkatību un palīdzēt badacietējiem www.patheos.com

Pāvests Francisks ANO konferencē Romā ceturtdien aicinājis pasaules līderus savaldīt savu alkatību un palīdzēt badacietējiem, brīdinot, ka zeme nepiedos savu resursu ļaunprātīgu izmantošanu peļņas nolūkos.

"Dievs vienmēr piedod, bet zeme ne," uzrunājot dalībniekus bada problēmai veltītajā ANO konferencē Romā, norādīja pāvests.

Konferencē, kuru organizē ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) un Pasaules Veselības organizācija (PVO), piedalās pārstāvji no vairāk nekā 190 valstīm.

"Rūpējieties par zemi, lai tā neatbild ar iznīcību," aicināja Francisks, norādot, ka pasaule ir pievērsusi pārāk mazu uzmanību tiem, kuri cieš badu.

"Ir arī sāpīgi redzēt, ka cīņu pret badu un nepareizu uzturu kavē "tirgus prioritātes", "peļņas svarīgums", kas nonivelē pārtikas preces līdz patēriņa precēm, kuras tāpat kā visas citas ir pakļautām spekulācijām, sevišķi finanšu spekulācijām," norādīja pāvests.

77 gadus vecais pāvests jau agrāk ir veltījis asu kritiku tiem, kuri iedzīvojas bagātībā ar tirgus spekulācijām, sevišķi derot uz pārtikas preču cenām, kas var uzpūst cenas un iedzīt nabadzīgās ģimenes badā.

Francisks aicināja pasaules iedzīvotājus izrādīt "savstarpēju cieņu tā vietā, lai cīnītos savā starpā, bojājot un noplicinot planētu".

Pāvests veltīja atzinīgus vārdus FAO un PVO par to, ka tām izdevies panākt deklarācijas un rīcības plāna pieņemšanu šajā konferencē, bet aicināja tos, kuri izstrādā noteikumus un tehniskus pasākumus, neizlaist no acīm izsalkušo cilvēku, kurš cīnās par izdzīvošanu.

"Pabarojiet izsalkušo, izglābiet planētas dzīvību," aicināja pāvests, kura runu konferences delegāti uzņēma ar skaļiem aplausiem.

Deklarācijā galvenā uzmanība pievērsta jautājumam par piekļuves palielināšanu veselīgai pārtikai, bet skarta arī liekā svara problēma.

FAO aplēsusi, ka no nepietiekama uztura hroniski cieš 161 miljons bērnu, kas jaunāki par pieciem gadiem, un 45% bērnu nāves gadījumu pagājušajā gadā bijuši saistīti ar badu.

Aptuveni divi miljardi cilvēku cieš no uzturvielu un vitamīnu trūkuma jeb tā dēvētā slēptā bada, bet 500 miljoni pieaugušo un 42 miljoni bērnu cieš no liekā svara.