20.11.2014 15:51

ANO: Kopš pamiera noslēgšanas Ukrainā dzīvību zaudējuši 957 cilvēki

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ukrainā kopš septembra pamiera līguma parakstīšanas dzīvību zaudējuši teju 1000 cilvēku, bet pārvietoto personu skaits dubultojies, ceturtdien pavēstīja ANO.

5. septembra pamiera pirmajās astoņās nedēļās līdz 18. novembrim vidēji ik dienas dzīvību zaudējuši 13 cilvēki. Kopumā reģistrēti 957 nāves gadījumi.

Savukārt reģistrēto pārvietoto personu skaits no 275 489 septembra vidū pieaudzis līdz 466 829 trešdien.

"Upuru saraksts turpina palielināties. Civilisti, arī sievietes, bērni, minoritātes un virkne mazaizsargātu indivīdu un grupu turpina ciest Ukrainas politiskā strupceļa dēļ," sacīja ANO augstais cilvēktiesību komisārs Zeids Raads al Huseins.

Ieskaitot 298 cilvēkus, kas zaudēja dzīvību, kad jūlijā tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna, kopējais bojāgājušo skaits konfliktā kopš aprīļa vidus līdz otrdienai sasniedzis 4317, norādīja augstā komisāra birojs.

Bojāgājušo vidū ir teju 1200 Ukrainas karavīru, kā arī vairāk nekā 1700 civilistu un bruņoto grupējumu kaujinieku Doņeckā, vairāk nekā 850 civilistu un kaujinieku Luhanskā, norāda ANO.

Tiesa gan, Krievijas cilvēktiesību aktīviste, tīmekļa projekta "Krava 200 no Ukrainas uz Krieviju" dibinātāja Jeļena Vasiļjeva vēl 18. oktobrī ziņoja, ka tikai Krievijas karavīru skaits, kas zaudējis dzīvību karadarbībā Ukrainā, sasniedzis aptuveni 4360.

Konflikts Ukrainā aizsākās februārī, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.