14.11.2014 12:56

Eksperti: Par spīti satraukumam, jauns uzbrukums Ukrainai ir mazticams

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pāvels Felgenhauers Pāvels Felgenhauers www.europalibera.org

Neraugoties uz aizvien pieaugošajām Rietumu bažām par iespējamu aktīvas karadarbības atsākšanos Ukrainas austrumos, analītiķi uzskata, ka jauns prokrievisko spēku uzbrukums Ukrainai tuvākajā laikā ir mazticams.

Kā ziņu aģentūrai AFP norādīja eksperti, militārais aprīkojums, kas tiek ievests kara izpostītajos reģionos Austrumukrainā, nav pietiekami liels, lai veiktu nopietnu operāciju, īpaši ņemot vērā Ukrainas skarbās ziemas.

Tā vietā prokrievisko spēku galvenais uzdevums varētu būt nepieļaut Ukrainas mēģinājumus atgūt teroristu kontrolētās zemes valsts austrumos.

Neatkarīgais militārais analītiķis Pāvels Felgenhauers norādīja, ka "pašlaik notiek pozicionāls nogurdināšanas karš. Jebkāda liela apjoma uzbrukuma iespēja ir mazticama".

Viņš piebilda, ka "lielai operācijai nepieciešams tūkstošiem tanku. Tur atrodas daudz mazāk - un galvenokārt tikai artilērija". Pēdējās dienās vairākas rietumvalstis ir paudušas bažas, ka Krievija uz teroristu kontrolētajām Austrumukrainas teritorijām sūta papildspēkus.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) ir brīdinājusi, ka vardarbība var pastiprināties, un tā ir noraizējusies par tankiem un smago bruņojumu, kas pārvietojas caur Austrumukrainas teritorijām.

Arī Ukrainas valdība norāda, ka tā jau gatavojas "kaujas operācijām".

Savukārt politologs un Maskavā bāzētā izpētes institūta "Politiskā ekspertu grupa" vadītājs Konstatīns Kalačevs norādīja, ka papildu karaspēka un aprīkojuma sūtīšana uz teroristu kontrolētajām teritorijām ir kā brīdinājums Ukrainai, lai tā nedomātu mēģināt atgūt teritorijas, kurās atrodas ogļu raktuves. Kopš kara aizsākšanās Ukrainas ekonomika ir saskārusies ar lejupslīdi, un ogļu ieguve ir viena no valsts galvenajām rūpniecības nozarēm.

Savukārt Felgenhauers uzskata, ka kaujinieki pašreizējo pamieru uzskata par "nodevību" un mēģina izprovocēt jaunus konfliktus.

"Viņi mēģina parādīt Kremlim, ka Kijeva ir gatava uzbrukt," norāda Falgenhauers. "Viņu lūgumi ir kaut kādā veidā nostrādājuši, un Krievija tiem ir nosūtījusi ieročus, galvenokārt artilēriju."

Tomēr viņš uzskata, ka piegādāto spēku un aprīkojuma apjoms ir "pilnībā neadekvāts uzbrukumam un šim gadalaikam nepiemērots".

"Teorētiski ir iespējami nozīmīgi uzbrukumi pēc Jaunā gada - janvārī vai februārī. Tomēr es nedomāju, kas tas notiks ziemā, drīzāk pavasarī," piebilda eksperts.

Savukārt Parīzes Starptautisko un stratēģisko attiecību institūta vadītājs Filips Migo jauna uzbrukuma iespēju noraidīja, piebilstot, ka ar šādu gājienu Krievija riskētu "zaudēt visu".

Viņš norādīja, ka iesaldētais konflikts ir "Krievijas un separātistu interesēs" un varētu turpināties vairākas desmitgades.