12.11.2014 16:52

ANO: Sīrijā un Irākā kara dēļ pārvietoti 13,6 miljoni cilvēku

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ANO: Sīrijā un Irākā kara dēļ pārvietoti 13,6 miljoni cilvēku syrianrefugees.eu

Sīrijā un Irākā kara dēļ pārvietoti 13,6 miljoni cilvēku un daudziem no viņiem, sākoties ziemai, trūkst pārtikas un pajumtes, otrdien pavēstīja ANO augstā bēgļu komisāra birojs (UNHCR).

Pasaule ir kļuvusi nejūtīga pret bēgļu vajadzībām, sacīja UNHCR Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas direktors Amins Avads.

"Tagad, kad mēs runājam par diviem miljoniem cilvēku, kas ir pārvietoti divu mēnešu laikā, vai 500 000 vienas nakts laikā, pasaule vienkārši nereaģē," viņš sacīja, uzrunājot žurnālistus Ženēvā.

13,6 miljonu vidū ir 7,2 miljoni, kas ir pārvietoti Sīrijas teritorijas iekšienē, kā arī 3,3 miljoni sīriešu, kas devušies bēgļu gaitās uz ārzemēm.

Irākā šogad 1,9 miljoni cilvēku devušies bēgļu gaitās cilšu savstarpējo kauju dēļ, kā arī bēgot no grupējuma "Islāma valsts" ofensīvas. Viens miljons ticis pārvietots jau pirms tam, bet 190 000 drošību devušies meklēt uz ārzemēm.

Lielākā daļa Sīrijas bēgļu dodas uz Libānu, Jordāniju, Irāku un Turciju. "Citām pasaules valstīm, īpaši Eiropas un vēl tālākām, būtu jāatver savas robežas, lai dalītos šī sloga nešanā," norādīja Avads.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30. jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā – arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

"Islāma valsts", kā arī citu Sīrijas nemiernieku grupējumu rindās cīnās daudz karotāju no ārzemēm – gan no Tuvo Austrumu reģiona valstīm, gan no Rietumiem un pat no Čečenijas.

"Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina septembrī publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.