05.11.2014 15:12

Jaceņuks: Ukraina nefinansēs teroristu kontrolētās teritorijas

Autors  LETA/Interfax Ukraine/UNN
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ukrainas centrālās varas nekontrolētie Donbasa rajoni nesaņems šogad paredzētās valsts dotācijas, trešdien paziņoja Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

"Līdz tam brīdim, kamēr teritorijas kontrolēs visādi viltvārži, centrālais budžets nesūtīs uz turieni līdzekļus. Valdība nefinansēs teroristus, viltvāržus un blandoņas," sacīja A. Jaceņuks.

Ukrainas nekontrolētajiem Doņeckas apgabala rajoniem vajadzīgas dotācijas no valsts budžeta 19,6 miljardu grivnu (1,2 miljardu eiro) apmērā, bet Luhanskas apgabalā – 14,6 miljardu grivnu (900 miljonu eiro) apmērā.

A. Jaceņuks arī norādīja, ka Ukraina izmaksās visus sociālos pabalstus Donbasa teritorijā esošajiem pilsoņiem, ja Krievijas teroristi atstās teritoriju.

"Es arī oficiāli paziņoju, ka visas pensijas, sociālās izmaksas un pabalsti tiek aprēķināti katram cilvēkam. Lai no Doņeckas un Luhanskas teritorijas aizvācas krievu teroristi, mēs atgūsim teritorijas kontroli un katram cilvēkam personīgi izmaksāsim to sociālo pabalstu, kas viņam pienākas," apstiprināja A. Jaceņuks.

A. Jaceņuks arī norādīja, ka šobrīd izmaksāt pabalstus okupētajās teritorijās nav iespējams, jo naudu nesaņemtu cilvēki, bet gan tā nonāktu prokrievisko kaujinieku rokās. "Tas nebūtu nekas cits kā tieša Krievijas terorisma uzturēšana," piebilda A. Jaceņuks.

Ukraina Donbasā piegādās gāzi un elektroenerģiju.

A. Jaceņuks norādīja, ka viedokļi jautājumā par gāzes un elektroenerģijas piegādēm uz teroristu kontrolētajām teritorijām dalās, tomēr piebilda, ka lēmums ir pareizs, jo tajās atrodas Ukrainas pilsoņi.

"Tur atrodas mūsu pilsoņi, un valdība neļaus tiem nosalt. Tas novestu pie humānās katastrofas," uzsvēra valdības vadītājs. Viņš arī apstiprināja, ka gāzes piegādes turpināsies.

"Mēs uz turieni sūtīsim gāzi un elektroenerģiju, bet es uzreiz oficiāli paziņoju, ka, tiklīdz mēs atjaunosim kontroli attiecīgajās teritorijās, uzkrātā summa, ko valdība izmaksās sociālajos pabalstos, tiks samazināta, balstoties uz gāzes un elektroenerģijas izmaksām, ko mēs tagad piegādājam Doņeckas un Luhanskas apgabaliem, kuri neatrodas centrālās varas kontrolē," paziņoja premjerministrs.