09.10.2014 13:34

Igaunijas parlaments pieņem partnerattiecību likumu (papildināta)

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Igaunijas parlaments pieņem partnerattiecību likumu (papildināta) www.panoramio.com

Igaunijas parlaments ceturtdien pieņēma pretrunīgi vērtēto partnerattiecību likumu, kas ļauj reģistrēt gan abu dzimumu, gan viena dzimuma civilas partnerattiecības, vēsta sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Par jauno likumu nobalsoja 40 deputāti, pret - 38, savukārt desmit atturējās.

Likums paredz, ka cilvēki, kuri dzīvo kopā neprecējušies, varēs reģistrēt savas partnerattiecības un līdz ar to noregulēt savstarpējās juridiskās attiecības. Atbilstoši likumprojektam savu kopdzīvi varēs reģistrēt arī viendzimuma pāri. Likums iekļauj visu reģistrācijas procesa norisi, reģistrēto civilpartneru tiesības un pienākumus, kā arī pamatojumus partnerattiecību reģistrācijas izbeigšanai. Partnerattiecību līgumam ir jābūt notāra apstiprinātam. Līgumā raksturotās īpašumtiesības tiks iekļautas reģistrā.

Laikraksts "Postimees" ziņo, ka šāda likuma pastāvēšana atvieglotu sociālo pabalstu piemērošanu un medicīnisko pakalpojumu saņemšanu. Reģistrētie partneri varēs adoptēt tikai partnera bioloģiskos bērnus vai arī bērnu, ko partneris ir adoptējis pirms šī partnerattiecību likuma stāšanās spēkā. Izņēmumi ir pieļaujami tikai tad, ja tiesa uzskatīs tos par nepieciešamiem, piemēram, ja vīrietis un sieviete nespēj tikt pie bērna bioloģisku iemeslu dēļ.

Ja prezidents izsludinās partnerattiecību likumu, tas stāsies spēkā 2016.gadā. Kā trešdien paziņoja Rīgikogu Tieslietu komitejas priekšsēdētājs Nēme Sūrs, lai likums stātos spēkā 2016. gadā, vispirms ir jāapstiprina tā ieviešanas procedūra, kas ļautu šo likumu piemērot realitātē. Šī procedūra ir jāizstrādā, sadarbojoties vairākām ministrijām.

Sūrs paskaidroja laikrakstam "Postimees", ka "ar šo jauno likumu ir cieši saistīti 87 citi likumdošanas akti, tomēr, vai un kad jāveic tajos izmaiņas, ir jānoskaidro turpmākā darba gaitā." Taču viņš piebilda, ka ir jāveic vismaz ducis nopietnu izmaiņu, lai šis jaunais likums varētu tikt īstenots dzīvē. Izmaiņas attiecas uz reģistrācijas un tiesību normām, kas sākotnēji tika iekļautas likuma melnrakstā, taču kuras Tieslietu komiteja vēlāk svītroja.

Sūrs piebilda, ka pēc šo izmaiņu veikšanas likuma pieņemšanai nepieciešams tikai vienkāršs balsu vairākums, nevis 51 parlamenta deputāta balss. Viņaprāt, likuma ieviešanas procedūru, visdrīzāk, apstiprinās nākamais parlaments, kas tiks ievēlēts 2015. gada 1. martā.

Biedrība "Ģimenes un tradīciju aizsardzība" svētdien rīkoja protesta akciju, jo tās biedri uzskata, ka likums apdraudētu sabiedrības morālo vērtību pamatus. Toties partnerattiecību likuma atbalstītāji apgalvo, ka tas palīdzēs aizsargāt seksuālo minoritāšu tiesības un veicinās sabiedrībā iecietību.

Prezidents pagaidām nesliecas sekot Igaunijas piemēram, atbalstot viendzimuma partnerattiecības