19.09.2014 11:24

Kemerons pauž gandarījumu par Skotijas neatkarības referenduma rezultātu un aicina uz vienotību

Autors  LETA/AFP/BBC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kemerons pauž gandarījumu par Skotijas neatkarības referenduma rezultātu un aicina uz vienotību www.dailyslave.com

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons piektdien paudis gandarījumu par Skotijas neatkarības referenduma rezultātu un aicinājis tautu uz vienotību.

Kemerons pauda atvieglojumu par skotu izvēli palikt Lielbritānijas sastāvā, norādot, ka viņa sirds salūztu, ja Skotija atdalītos. Viņš piebilda, ka šāds noskaņojums bijis daudziem Lielbritānijā, un norādīja, ka tagad šis jautājums ir atrisināts uz vairākām paaudzēm.

Premjers apsveica "Nē" kampaņu ar uzvaru un pauda atzinību "Jā" nometnei par veiksmīgo kampaņu.

Viņš norādīja, ka visiem līderiem tagad ir atbildība strādāt kopā visu Apvienotās Karalistes pilsoņu labā.

Vēršoties pie skeptiski noskaņotiem skotiem, Kemerons norādīja, ka trīs lielākās Lielbritānijas partijas ir solījušas plašākas pilnvaras Skotijas parlamentam un savus solījumus turēs.

Vienlaikus premjerministrs apsolīja, ka arī citas Apvienotās Karalistes daļas iegūs lielāku teikšanu pār savām lietām.

"Tāpat kā cilvēkiem Skotijā būs lielāka teikšana pār savām lietām, līdzīgi arī cilvēkiem Anglijā, Velsā un Ziemeļīrijā jābūt lielākai teikšanai pār savām lietām," norādīja Kemerons.

Skotijas pirmais ministrs - skotu Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds - atzina savas partijas sakāvi kampaņā par Skotijas neatkarību, bet uzsvēra, ka 1,6 miljonu cilvēku par neatkarību nodotās balsis ir būtisks rezultāts, raugoties Skotijas nākotnē.

"Skotijas valdības vārdā es akceptēju rezultātus un solu konstruktīvi sadarboties" ar Londonu tālākajā procesā, paziņoja Salmonds, steidzoties atgādināt partijām par dotajiem solījumiem.

"Unionistu partijas deva solījumus (..) piešķirt lielākas pilnvaras Skotijai. Skotija sagaidīs, ka šie [solījumi] tiks pildīti," uzsvēra Salmonds.

Salmonds arī pauda gandarījumu par lielo vēlētāju aktivitāti, nodēvējot to par demokrātiskā procesa triumfu, piebilstot, ka tas ir viens no augstākajiem demokrātiskajā pasaulē.

Oficiālie rezultāti liecina, ka referendumā piedalījies rekordliels skaits vēlētāju - 84,48%.