18.09.2014 15:07

Putins: Vajadzības gadījumā es divās dienās ieņemtu Baltijas valstis, Poliju un Rumāniju (papildināta)

Autors  LETA/UNIAN
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Putins: Vajadzības gadījumā es divās dienās ieņemtu Baltijas valstis, Poliju un Rumāniju (papildināta) www.nbcnews.com

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka vienā no viņa sarunām ar Vladimiru Putinu Krievijas līderis esot piedraudējis "vajadzības gadījumā divu dienu laikā ieņemt Rīgu, Viļņu, Tallinu, Varšavu un Bukaresti".

Atsaucoties uz laikrakstu "Süddeutsche Zeitung", vācu sabiedriskā raidorganizācija "Deutsche Welle" vēsta, ka par šiem Putina izteikumiem Porošenko 12.septembrī pastāstījis Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu.

"Süddeutsche Zeitung" rīcībā nonācis Porošenko un Barrozu sarunas protokols, kuru sagatavojis Eiropas Savienības (ES) ārlietu dienests.

Putins Porošenko arī izteicies par savām iespējām ietekmēt atsevišķas ES dalībvalstis, izmantojot divpusējos kontaktus.

Kā norādījis Ukrainas prezidents, šo ietekmi Putins varot izmantot, lai bloķētu Maskavai nevēlamus ES lēmumus.

ES ceturtdien "Süddeutsche Zeitung" publikācijā minēto informāciju komentēt atteicās.

"Mēs neīstenosim diplomātiskus pasākumus medijos un neapspriedīsim izvilkumus no konfidenciālām sarunām," sacīja Eiropas Komisijas preses sekretāre Pia Ārenkilde-Mansena.

"Svarīgi ir tas, ka ES ir gatava veikt ieguldījumu ilgstošā mierā, pārticībā un stabilitātē Ukrainā," viņa piebilda.

Kā iepriekš vēstīja itāļu laikraksts "La Repubblica", augusta beigās sarunā ar Barrozu Putins draudējis - ja viņš to vēlētos, varētu ieņemt Kijevu divu nedēļu laikā.

Kremlis toreiz taisnojās, ka frāze esot "izrauta no konteksta", savukārt ES atteicās "La Repubblica" publikāciju komentēt.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs otrdien sacīja, ka Donbasā šobrīd atrodas četri Krievijas Bruņoto spēku bataljoni.

Vēl februārī Krievija okupēja Krimu, bet martā to anektēja.

Sākotnēji Kremlis taisnojās, ka Krimā militārās operācijas pret Ukrainas karaspēku veic "vietējas pašaizsardzības vienības", bet vēlāk atzina, ka Ukrainai piederošo pussalu okupējis Krievijas karaspēks.