08.09.2014 18:26

Krievija mēģina atsākt kriminālvajāšanu pret Lietuvas pilsoņiem, kuri atteicās dienēt padomju armijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krievija mēģina atsākt kriminālvajāšanu pret Lietuvas pilsoņiem, kuri atteicās dienēt padomju armijā Krišjānis Grantiņš

Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) brīdinājis tos Lietuvas Republikas pilsoņus, kuri 1990. un 1991. gadā atteicās dienēt PSRS Bruņotajos spēkos, nedoties uz Krieviju, Baltkrieviju vai citām pie Eiropas Savienības vai NATO nepiederošām valstīm, jo pašreizējā starptautiskajā situācijā tas varētu apdraudēt viņu drošību.

Saskaņā ar Lietuvas Republikas Ģenerālprokuratūras rīcībā esošo informāciju, Krievijas tiesībsargāšanas iestādes gandrīz ceturtdaļgadsimtu pēc Padomju Savienības sabrukuma mēģina atsākt kriminālvajāšanu pret Lietuvas pilsoņiem, kuri pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas 1990. gada 11. martā atsaucās jaunās Lietuvas Republikas vadības aicinājumam atteikties dienēt padomju armijā vai pamest dienestu, ziņo LETA, ELTA.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra portālam "Lrytas.lt" apliecinājusi, ka saņēmusi šādu Krievijas puses tiesiskās palīdzības lūgumu attiecībā uz vienu personu, bet noraidījusi to, jo Lietuvā atšķirībā no Krievijas šī rīcība netiek uzskatīta par noziedzīgu darbību.

Sīkākus komentārus Ģenerālprokuratūra atteikusies sniegt, norādot, ka to neparedz starptautiskās vienošanās.

Kā portālam "Vz.lt" sacījis VSD preses dienesta pārstāvis Vītauts Makausks, piesardzību derētu ievērot prāvai riska grupai – vīriešiem, kas dzimuši laikā no 1969. līdz 1973. gadam, jo "daļa šo vīru pat varētu nezināt, ka bija saņēmuši iesaukuma pavēstes – varbūt slapstījās, varbūt vienkārši nesaņēma".