02.09.2014 15:17

Aptauja: Atbalsts Skotijas neatkarībai turpina pieaugt

Autors  LETA/AFP-DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: Atbalsts Skotijas neatkarībai turpina pieaugt www.youthsforyes.com

Tuvojoties Skotijas referendumam par atdalīšanos no Lielbritānijas, pieaudzis neatkarības atbalstītāju skaits, liecina pirmdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Pētījumu centra "YouGov" veiktās aptaujas dati rāda, ka neatkarības atbalstītāju skaits pieaudzis līdz 47%, savukārt 53% respondentu balsotu pret neatkarību. Šajos rezultātos nav ņemti vērā neizlēmušie vēlētāji.

"Tuvi rezultāti [referendumā] liekas iespējami un "par" uzvara tagad ir reāla iespējamība," norādīja "YouGov" prezidents Pīters Kelners.

Aptauja tika veikta no 28. augusta līdz 1. septembrim, intervējot 1063 respondentus.

Līdzīgi rezultāti bija arī pētījuma centra "Survation" piektdien publiskotajai aptaujai.

"Survation" aptauju pasūtīja Skotijas laikraksts "Daily Mail", lai gūtu priekšstatu, kāda bijusi ietekme neatkarības atbalstītāju un pretinieku nometņu līderu – Skotijas premjerministra Aleksa Salmonda un bijušā Lielbritānijas finanšu ministra Elistera Dārlinga – pēdējām televīzijas debatēm.

Debašu tēmu vidū bija jautājumi par peļņu no naftas ieguves, valūtu, kodolieroču nākotni, jaunu darbavietu radīšanu un veselības aprūpes sistēmu.

Atbilstoši izplatītam viedoklim šajās debatēs uzvarēja Salmonds, lai gan pirmajās viņš Dārlingam zaudēja.

"YouGov" jaunākās aptaujas rezultāti ir nozīmīgi, jo iepriekš pētījuma centrs fiksēja mazāku atbalstītāju proporciju nekā citas kompānijas līdzīgās aptaujās.

Salīdzinot ar "YouGov" augusta vidū veiktās aptaujas datiem, neatkarības pretinieku pārsvars pār tās atbalstītājiem sarucis uz pusi – no 14 procentpunktiem līdz sešiem.

Neatkarības atbalstītāji to uzskata par labu zīmi savām izredzēm 18. septembrī gaidāmajā referendumā, bet viņu pretinieki – par apliecinājumu tam, ka svarīgs būs vēlētāju aktivitātes līmenis.

"Mēs runājam skotu vairākuma vārdā, bet šī aptauja apstiprina, – ja cilvēki vēlas, lai Skotija paliek Lielbritānijā, tad viņiem jābalso," norādīja kampaņas "Labāk kopā" vadītājs Blērs Makdugals.

Augusta vidū par neatkarību referendumā bija apņēmušies balsot 43%, bet pret to – 57%, bet augusta sākumā par bija gatavi balsot 39%, bet pret – 61%, liecina "YouGov" iepriekšējo aptauju rezultāti.

Skotijas neatkarības referendums notiks 18. septembrī, bet balsošana pa pastu jau sākusies.

Neatkarības atbalstītāju jumtorganizācijas "Yes Scotland" ("Jā, Skotija") vadītājs Blērs Dženkinss "YouGov" jaunāko aptauju raksturoja kā izrāvienu, kas apliecina to, ka viņa kampaņai ir liels inerces spēks.

Kā norādīja Kelners, neatkarības atbalstītāju skaita pieaugums saistīts ar to, ka pozitīvāks kļuvis skatījums uz Skotijas ekonomiku un pastāv bažas, ka Nacionālais Veselības dienests piedzīvos lejupslīdi, ja Skotija paliks Lielbritānijas sastāvā.

Nopelnus par to Kelners piedēvēja Salmondam, norādot, ka viņam izdevies mazināt bailes, kas līdz šim ļāva izvirzīties vadībā neatkarības pretiniekiem.