24.08.2014 12:28

Ukraina svin neatkarības 23. gadadienu (papildināta)

Autors  LETA/UNIAN
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ukraina svin neatkarības 23. gadadienu (papildināta) politicana.ru

Ukraina svētdien svin neatkarības 23.gadadienu, kas šogad aizrit Krievijas agresijas ēnā, valsts austrumos turpinoties Ukrainas spēku un brīvprātīgo vienību kaujām pret Krievijas apmācītajiem un apbruņotajiem kaujiniekiem.

Šajā dienā pirms 23 gadiem Ukrainas PSR Augstākā padome nobalsoja par Ukrainas neatkarības pasludināšanu no PSRS.

Par godu svinībām Kijevas centrā notika militārā parāde, kurā piedalījās 145 bruņutehnikas vienības, 2500 karavīru, kā arī 120 Ukrainas pretterorisma operācijas dalībnieki. Kā vēsta Ukrainas mediji, pēc parādes bruņutehnika tiek sūtīta uz pretterorisma operāciju Donbasā.

Šī bija pirmā militārā parāde Ukrainā kopš 2009. gada, jo promaskaviskais iepriekšējais prezidents Viktors Janukovičs tās aizliedza.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko uzrunā tautai svētdien solīja nākamo gadu laikā valsts bruņoto spēku attīstībai iedalīt 40 miljardus grivnu (2,3 miljardus eiro).

Ukrainas prezidents brīdināja, ka valsts iedzīvotājiem jāgatavojas dzīvei pastāvīgas ārējās agresijas apstākļos.

"Ukrainas vēsturiskajai nākotnei vienmēr pastāvēs militāri draudi. Un ar to ne tikai jāiemācās sadzīvot, bet arī vienmēr jābūt gatavam mūsu valsts neatkarības aizstāvēšanai," sacīja Porošenko.

Ukrainas prezidents arī norādīja, ka "pēdējo mēnešu notikumi izvērtušies par īstu karu. Iespējams, tā ieies vēsturē kā 14.gada Tēvijas karš. Par Tēvijas karu tā kļuvusi tādēļ, ka Tēvzemes aizstāvībai cēlušies visi - no maziem līdz veciem, tā kļuvusi par visas tautas kustību, skar visus un ikvienu".

Porošenko pavēstīja, ka Ukrainā vairs netiks svinēts 23.februāris - Tēvzemes aizstāvja diena, jo tie ir "kaimiņvalsts militārās vēstures kalendāra svētki". "Mēs paudīsim cieņu savas dzimtenes aizstāvjiem, nevis svešas valsts," sacīja prezidents.

Militāro parādi Kijevas ielās vēroja tūkstošiem cilvēki, daudzi bija tērpušies tradicionālajos ukraiņu izšūtajos kreklos un rokās turēja Ukrainas karogu.

Neatkarības dienas svinībās paredzēti virkne svinīgu pasākumu, tostarp izšuvumu izstāde, jahtu regate un uguņošana.

Ukrainas neatkarības dienā sācis darboties arī Ukrainas pirmais starptautiskais ziņu telekanāls "Ukraine Today".