04.08.2014 13:04

"Zviedrijas demokrātu" līderis: Islāms ir mūsdienu nacisms

Autors  LETA/TT
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Zviedrijas demokrātu" līderis: Islāms ir mūsdienu nacisms sverigesradio.se

Galēji labējās partijas "Zviedrijas demokrāti" līderis Džimijs Okesons savā vasaras uzrunā svētdien pieturējās pie savām tradicionālajām tēmām - islāms, imigrācija un noziedzība, islāmu pielīdzinot nacismam.

Zviedrijas pariju līderi tradicionāli vasarā uzstājas ar programmatiskām runām, un svētdien bija Okesona kārta. Vairāki simti cilvēku bija sapulcējušies Okesona mājā, lai uzklausītu 35 gadus vecā politiķa nostādnes pirms septembrī gaidāmajām vēlēšanām.

"Islāms ir mūsdienu nacisms un komunisms" paziņoja Okesons, izraisot skaļus aplausus.

Viņš aicināja apturēt visu to organizāciju darbību, kam ir kāda saistība ar islāmu, un vērsa savu kritiku pret atsevišķajiem Zviedrijas pilsoņiem, kuri cīnās Irākā un Sīrijā.

"Jūs varat tur arī palikt. Zviedrija vairs nav jūsu mājas, šī valsts ir būvēta uz kristietības pamatiem," norādīja Okesons.

Savā runā Okesons centās paplašināt savu atbalstītāju loku, piesaistot arī sievietes, tomēr viņš atkārtoti uzsvēra, ka nav feminists, atkal izraisot skaļus aplausus.

"Es neesmu feminists! Esmu Zviedrijas demokrāts, sociālais konservators un nacionālists, bet es ticu līdztiesībai," viņš skaidroja.

Okesons 21 minūti jeb 51% no visas runas veltīja pasaules un sabiedrības nākotnes problēmu izklāstam. Trīs minūtes (7%) tika veltītas viņa programmatiskajām nostādnēm, bet nedaudz vairāk par divām minūtēm - konkrētiem priekšlikumiem.

Martā Okesons informēja, ka "Zviedrijas demokrāti" mazāk pievērsīsies imigrācijas jautājumiem, cerot, ka ar viņiem sadarbosies citas parlamenta partijas.

Kaut arī pēdējās aptaujas liecina, ka vēlēšanās partija var iegūt no astoņiem līdz 11 procentiem balsu, tradicionālās partijas joprojām cenšas "Zviedrijas demokrātus" paturēt izolācijā.

Partija maijā pirmo reizi maijā iekļuva Eiropas Parlamentā (EP), un Okesons mudināja vēlētājus aktīvi atbalstīt Zviedrijas demokrātus arī nacionālajās vēlēšanās.

"Mums atdotā balss nekad nav izšķiesta. 'Pārējām partijām tā nepārprotami parāda, ka viņi [vēlētāji] grib pārmaiņas, piemēram, imigrācijas politikā," viņš skaidroja.