30.07.2014 11:17

Ungārijas premjers vēlas būvēt "neliberālu valsti"

Autors  LETA/EUOBSERVER
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ungārijas premjers vēlas būvēt "neliberālu valsti" theorangefiles.hu

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans, kā piemēru piesaucot Krieviju un Ķīnu, paziņojis, ka vēlas būvēt "neliberālu valsti", kas balstīta nacionālos pamatos.

Sestdien Beiletušnadā uzstājoties ar runu Rumānijas etnisko ungāru politiķu sanāksmē, Orbans norādīja, ka 2008. gada finanšu krīze radījusi tikpat nopietnas pārmaiņas kā abi pasaules kari un komunisma sabrukums.

Finanšu krīzes sniegtā pieredze liecina, ka "liberāldemokrātiskās valstis nevar saglabāt konkurētspēju pasaulē", uzsvēra Ungārijas premjers.

"Nedomāju, ka mūsu dalība Eiropas Savienībā (ES) liegtu mums būvēt jaunu, neliberālu valsti, kas balstīta nacionālos pamatos," Orbana teikto citē aģentūra "Bloomberg".

Viņš piebilda, ka šobrīd pasaulē starp valstīm norisinās konkurence par labāko valsts organizāciju, kas ļautu nācijām būt veiksmīgām.

"Šodien pasaule cenšas izprast sistēmas, kas nav rietumnieciskas, nav liberālas, iespējams, nav pat demokrātiskas, taču ir veiksmīgas," norādīja Orbans, piesaucot Singapūru, Ķīnu, Krieviju un Turciju.

Viņš piebilda, ka cenšas atrast labāko veidu, kā organizēt Ungārijas valsti, lai padarītu to konkurētspējīgāku.

Orbans, kura valdībai šobrīd parlamentā ir divu trešdaļu vairākums, uzsvēra, ka pienācis laiks atteikties no liberālajiem sociālās organizācijas principiem un metodēm.

Premjers arī norādīja, ka viņa pūliņiem šķēršļus liek nevalstiskās organizācijas, kuru darbinieki patiesībā ir politiskie aktīvisti, kas darbojas ārvalstu interesēs.