22.07.2014 14:18

Pēc sešu gadu tiesāšanās miruša pīpmaņa atraitne no cigarešu ražotāja iztiesā 17 miljardus sāpju naudas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pēc sešu gadu tiesāšanās miruša pīpmaņa atraitne no cigarešu ražotāja iztiesā 17 miljardus sāpju naudas arhīvs

Tiesa ASV piespriedusi tabakas ražošanas milzim "R.J. Reynolds Tobacco Company" izmaksāt kādai atraitnei 23,6 miljardus ASV dolāru (17,4 miljardu eiro) lielu kompensāciju prasībā, ko sieviete bija iesniegusi saistībā ar sava vīra nāvi.

Kā vēstīja raidsabiedrība CNN, Sintija Robinsone savā prasībā apgalvoja, ka smēķēšana nogalināja viņas vīru Maiklu Džonsonu, raksta aģentūra BNS. Viņš smēķēt sācis 13 gadu vecumā un 1996. gadā mira no plaušu vēža 36 gadu vecumā. Viņa atraitne prasībā apgalvoja, ka "R.J. Reynolds" aiz nolaidības neinformēja smēķētāju par to, ka nikotīns ir atkarību izraisošs un smēķēšana var izraisīt plaušu vēzi.

Robinsones advokāts Kristofers Čestnats Eskambijas apgabala tiesas četras nedēļas ilgušajā prāvā pieņemto spriedumu atzina par drosmīgu.

Čestnats norādīja, ka pieci no sešiem zvērinātajiem lietā bija līdz 45 gadu vecumam, kas nozīmē, ka viņam bija jāpierāda, kā tabakas industrija savus produktus prezentēja, pirms pagājušā gadsimta 90. gados sākās pirmās sabiedrības informēšanas kampaņas par tabakas radītajiem riskiem un briesmām.

Savukārt "R. J. Reynolds" viceprezidents Džefrijs Raborns norādīja, ka "šajā lietā piedzītie zaudējumi ir krietni pārspīlēti un nepieļaujami štata un konstitucionālajos likumos".

Kompānija plānojot spriedumu pārsūdzēt.

Robinsones lieta reiz bija cilvēku grupas prasībā, kurā tiesa piesprieda 145 miljardus ASV dolāru lielu kompensāciju, tomēr 2006. gadā Floridas Augstākā tiesa šo spriedumu atcēla. Tomēr tas pavēra iespējas pret tabakas kompānijām iesniegt atsevišķas prasības.

Džonsona atraitne prasību pret "R. J. Reynolds" iesniedza 2008. gadā.

1875. gadā dibinātais tabakas ražotājs "R. J. Reynolds" ir otra lielākā kompānija sektorā ASV. Kompānija ražo tādus cigarešu zīmolus kā "Camel", "Winston", "Pall Mall", "Barclay", "More" un citus.