17.07.2014 09:31

Eiropas Savienības līderi nav vienojušies par amatu sadali

Autors  LETA/AFP/DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eiropas Savienības līderi nav vienojušies par amatu sadali Valsts kanceleja

Eiropas Savienības (ES) līderi Eiropadomes sanāksmē nav spējuši vienoties par amatu sadali, to žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

"Bija ideja par kandidātiem, taču nebija nomināciju no [Eiropadomes prezidenta Hermana van] Rompeja puses. Par uzvārdiem netika runāts," atzina Straujuma. "Ticu, ka 30. augustā būs zināms gan Eiropadomes prezidenta, gan ES augstā ārlietu pārstāvja vārds."

Savukārt, jautāta par vakardienas tikšanos ar jaunievēlēto Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru, premjerministre norādīja, ka tikšanās bija pozitīva, taču par konkrētiem amatiem Latvijas izvirzītajam komisāra amata kandidātam Valdim Dombrovskim (V) netika diskutēts.

30. augustā notiks nākamā ES līderu tikšanās, apstiprināja van Rompejs, paužot pārliecību, ka tad augstākie amati tiks sadalīti.

"Lai panāktu vienošanos (..) par ārkārtīgi svarīgiem posteņiem, bieži nepieciešams laiks (..), tas nav izdarāms vienā dienā," pēc samita norādīja van Rompejs, nule kā aizvadītās sanāksmes rezultātu raksturojot, kā "neveiksmīgu, bet ne dramatisku".

Arī Vācijas kanclere Angela Merkele pauda pārliecību, ka lēmums tiks pieņemts vajadzīgajā laikā.

Pirms samita pastāvēja cerība, ka sanāksmē varētu tikt izraudzīts ES augstākās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones pēctecis, tomēr daudzi bloka līderi arī uzstāja, ka visi ES augstākie amati jāsadala reizē.

LETA jau ziņoja, ka tuvojoties samitam, asākās debates izraisījās par Itālijas ārlietu ministri Federiku Mogerīni, kas tika uzskatīta par galveno kandidāti uz ES augstā ārlietu pārstāvja amatu.

Pirms samita pret viņas kandidatūru asi iebilda Polija un Baltijas valstis.

Samita gaitā žurnālisti vaicāja Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei, kādām būtu jābūt augstā ārlietu pārstāvja kvalitātēm, ziņoja tīmekļa medijs "The Local".

"Pieredze, neitralitāte ģeopolitiskajās problēmās, ar kurām mēs satopamies, un vismaz nebūt prokremliskam," atbildēja prezidente.

Kad žurnālists turpināja vaicāt, "vai tā ir problēma, ka Mogerīni kundze...", Grībauskaite norādīja: "Tā ir problēma. Tā ir."

ES austrumu dalībvalstis bažījas, ka Mogerīni trūkst pieredzes un viņa pārāk draudzīgi attiecas pret Krieviju.

Savā pirmajā braucienā Itālijas ES prezidentūras laikā viņa devās uz Kijevu un Maskavu, kur tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un uzaicināja viņu uz Itālijā oktobrī notiekošu ES pasākumu.

Dažas ES austrumu valstis par labu kandidatūru uzskata Bulgārijas ES starptautiskās sadarbības un humānās palīdzības komisāri Kristalīnu Georgijevu.

Tomēr trešdien Eiropadomes sanāksmē sarunas nekoncentrējās ap konkrētu kandidātu vārdiem, apliecināja vairāki ES līderi.

Francijas prezidents Fransuā Olands sacīja, ka par konkrētiem kandidātiem nav spriests tādēļ, lai izvairītos no strīdiem un viena vai otra kandidāta kritizēšanas, ņemot vērā, ka tuvākajās nedēļās jāpanāk kompromiss.

Tomēr preses konferencē pēc sanāksmes Olands uzsvēra, ka Eštones pēctecis ES augstā ārlietu pārstāvja amatā būs sieviete.

Eštones amata pilnvaru termiņš beidzas 31. oktobrī, van Rompeja – 1. decembrī. Tādēļ lēmums par Eiropadomes prezidenta amatu nav tik steidzams, kā ES augstā ārlietu pārstāvja amatu. Tomēr arī šajā jautājumā gaidāmas nopietnas diskusijas.

Kā ticamākā Rompeja pēctece tiek minēta Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita, kuru atbalsta daudzas valstis, tostarp Lielbritānija. Tomēr Torningas-Šmitas kandidatūrai ir arī daudz pretinieku un Dānija nav eirozonas valsts. Turklāt, pati politiķe noliegusi, ka cīnītos par šo amatu.

Neizlemts palicis arī jautājums par nākamo Eirogrupas – eirozonas finanšu ministru padomes – prezidentu.

Cīņā par šo amatu priekšplānā izvirzījies Spānijas finanšu ministrs Luiss de Guindoss, tomēr jautājums ir delikāts, jo līdzšinējā Eirogrupas prezidenta Jerūna Deiselblūma pilnvaru termiņš beigsies tikai 2015. gada vidū.