26.06.2014 23:09

ASV Augstākā tiesa atceļ aizsargjoslas ap abortu klīnikām

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

ASV Augstākā tiesa ceturtdien atzinusi, ka aizsargzonas ap Masačūsetsas pavalsts abortu slimnīcām ir antikonstitucionālas, jo tās ierobežo runas brīvību.

Masačūsetsas likums līdz šim lika protestētājiem turēties no abortu slimnīcu ieejas vismaz desmit metru attālumā.

Ceturtdienas spriedums ietekmēs arī citus štatus, kuros noteiktas līdzīgas aizsargjoslas.

Augstākās tiesas tiesneši vienbalsīgi atzina, ka 2007. gada Masačūsetsas likums ir pretrunā ar ASV konstitūcijas 1. labojumu, kas garantē runas brīvību.

Spriedumā, kuru sagatavojis Augstākās tiesas priekšsēdētājs Džons Robertss, teikts, ka štata likums "ierobežo pieeju sabiedriskiem ceļiem un ietvēm, kas tradicionāli bijušas brīvas vietas runas aktivitātēm".

Vienlaikus tiesneši tomēr atzinuši, ka "buferzonas kalpo sabiedrības leģitīmajām interesēm uzturēt sabiedrisko drošību ielās un uz ietvēm".

Taču tajā pašā laikā tas "uzliek nozīmīgus ierobežojumus protestētāju runas brīvībai, atņemot tiem divas galvenās metodes saziņai ar pacientiem, kas ierodas [slimnīcā], – personiskas sarunas un literatūras izplatīšanu".

Prasību Augstākajā tiesā bija iesnieguši septiņi abortu pretinieki, kas regulāri rīko protestus pie slimnīcām, kur notiek grūtniecības pārtraukšanas operācijas.

Parasti protestētāji demonstrē iznīcināto augļu fotoattēlus, dala savus pamfletus un sievietēm, kas ierodas slimnīcās, piedāvā alternatīvus risinājumus.

Taču atsevišķos gadījumos notikuši arī vardarbīgi uzbrukumi ārstiem un citiem slimnīcu darbiniekiem. 1994. gadā Masačūsetsā divi ārsti pat tika noslepkavoti.