25.06.2014 23:15

Lielbritānijas tiesa noraida tiesības uz asistēto pašnāvību

Autors  LETA/DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lielbritānijas tiesa noraida tiesības uz asistēto pašnāvību acultureoflife.wordpress.com

Kāds paralizēts vīrietis un kāda ar izolācijas sindromu sirguša vīrieša atraitne trešdien Lielbritānijas augstākajā tiesu instancē zaudēja cīņā par tiesībām uz asistēto pašnāvību.

Pēc pušu argumentu uzklausīšanas, kas notika vēl decembrī, Augstākā tiesa ar septiņām balsīm pret divām noraidīja Pola Lemba un Džeinas Niklinsonas apelācijas prasību.

Abi prasītāji vēlējās panākt grozījumus Lielbritānijas 1961. gada likumā par pašnāvībām, kurā palīdzības sniegšana cita pašnāvības izdarīšanā tiek atzīta par krimināli sodāmu noziegumu.

Prasītāji norādīja, ka tas ir pretrunā ar tiesībām uz privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību, kas garantēta Eiropas Cilvēktiesību konvencijā.

Neraugoties uz apelācijas prasības noraidīšanu, tiesa atzina, ka jautājums par asistētajām pašnāvībām ir Lielbritānijas iekšējā lieta. Tomēr tiesneši nespēja vienoties, kam ir prerogatīva mainīt līdzšinējās normas – tiesai vai parlamentam.

Pieci tiesneši norādīja, ka tiesai ir "konstitucionāla vara" aizliegumu atcelt, kamēr četri pārējie pauda viedokli, ka parlaments "ir vairāk kvalificēts, lai to veiktu".

P. Lembs, kurš kopš 1991. gadā pārciestās autokatastrofas spēj pakustināt vien savu labo roku, atzina, ka ir "vīlies, taču tas ir ļoti pozitīvs solis. Parlamentam par to ir jādiskutē".

"Esmu par sevi lepns par to, ko esmu paveicis. Es zinu, tam jāmainās," piebilda prasītājs.

Dž. Niklinsonas vīrs Tonijs mira pirms diviem gadiem. Pēc tam, kad tiesa noraidīja viņa prasību pasludināt, ka ārsts, kas viņu nogalinās vai palīdzēs viņam pašam aiziet no dzīves, netiks pakļauts tiesiskai vajāšanai, Tonijs Niklinsons atteicās no barības un mira bada nāvē.