20.06.2014 10:25

ANO: Bēgļu skaits pasaulē pirmo reizi kopš II pasaules kara pārsniedzis 50 miljonus

Autors  LETA/DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ANO: Bēgļu skaits pasaulē pirmo reizi kopš II pasaules kara pārsniedzis 50 miljonus his.unhcr.org

Bēgļu skaits pasaulē pirmo reizi kopš II pasaules kara pārsniedzis 50 miljonu atzīmi, piektdien paziņoja ANO Bēgļu lietu pārvalde (UNHCR).

Līdz 2013. gada nogalei to cilvēku skaits, kas vardarbības un krīžu dēļ bijuši spiesti doties bēgļu gaitās ārpus savas valsts vai pārvietoties uz citu vietu savas valsts teritorijā, bija sasniedzis 51,2 miljonus. Tas ir par sešiem miljoniem vairāk nekā gadu iepriekš.

Jo īpaši dramatiska situācija ir Sīrijā, secināts ikgadējā pārvaldes ziņojumā. Sīrijas kara dēļ uz citu šīs valsts daļu bijuši spiesti pārcelties 6,5 miljoni, bet aptuveni 2,5 miljoni sīriešu devušies bēgļu gaitās ārpus kara plosītās dzimtenes.

Bēgļu gaitās krīzes dēļ cilvēki bijuši spiesti doties arī Dienvidsudānā, Centrālāfrikas Republikā, Ukrainā un Irākā, tikmēr lielāko daļu to bēgļu, kuri bēgļu gaitas uzsākuši iepriekšējos gados, veido palestīnieši, afgāņi un somāļi.

"Rodas konflikti, un rodas dramatiski cilvēktiesību pārkāpumi, un starptautiskā sabiedrība zaudējusi lielu daļu no savām iespējām novērst konfliktsituācijas un laikus tās risināt," uzsver UNHCR augstais komisārs Antoniu Guterišs.