18.06.2014 14:55

Anglijā trauksme par vistas gaļu – aicina to nemazgāt pirms gatavošanas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Anglijā trauksme par vistas gaļu – aicina to nemazgāt pirms gatavošanas Krišjānis Grantiņš

Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra izplatījusi brīdinājumu cilvēkiem mājās pirms gatavošanas nemazgāt vistas gaļu, jo šādā veidā bīstamas baktērijas izplatoties pa visu virtuvi.

Kā raksta portāls "Tvnet.lv", atsaucoties uz "The Guardian", eksperti skaidro, ka jēlas gaļas mazgāšanas laikā ar šlakstiem visā virtuvē izplatās cilvēkiem bīstamas baktērijas, kas tiek vainotas vairumā saindēšanās ar pārtiku gadījumu.

Saindēšanos visbiežāk izraisa kampilobaktērija, kas smagākajos gadījumos var izraisīt bīstamas veselības komplikācijas un pat nāvi.

Aģentūras veiktās aptaujas liecina, ka vistas gaļu pirms gatavošanas mazgā vairāk nekā divas piektdaļas pavāru.

Vistas gaļas mazgāšana neesot pareiza, jo šādi ar sīku ūdens pilienu un šļakatu palīdzību kampilobaktērija nonāk uz cilvēka ādas, darba virsmām, apģērba un ēdiena gatavošanas aprīkojuma.

Ik gadu Lielbritānijā vien ar kampilobaktērijām saindējas ap 280 000 cilvēku, un četros no pieciem gadījumiem saindēšanās tiek saistīta tieši ar vistas gaļu. "Vairumā gadījumu cilvēki cieš no sāpēm vēderā, caurejas un vemšanas, taču daļa gadījumu var novest pie ļoti nopietnām veselības problēmām," skaidro aģentūrā. Komplikācijas visbiežāk skar gados vecus cilvēkus un mazus bērnus.

"Lai gan cilvēki ir tendēti ievērot rekomendācijas, darbojoties ar mājputnu gaļu, piemēram, rūpīgi nomazgā rokas pēc jēlas vistas gaļas aizskaršanas, un pārliecinās, ka vista ir rūpīgi termiski apstrādāta, mūsu pētījumi liecina, ka ļoti ierasta prakse ir arī vistas gaļas mazgāšana. Tāpēc mēs aicinām cilvēkus no tā atturēties un cenšamies informēt par šādas rīcības nopietnajiem riskiem," skaidro aģentūras izpilddirektore Ketrīna Brauna.