18.06.2014 15:59

BNS: Lietuvā noklausītas 17 žurnālistu telefonsarunas

Autors  LETA/ELTA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
BNS: Lietuvā noklausītas 17 žurnālistu telefonsarunas www.delfi.lv

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes noklausījušās un ierakstījušas 17 ziņu aģentūras BNS esošo un bijušo darbinieku telefonsarunas.

Tas darīts, veicot pirmstiesas izmeklēšanu par pērnruden atklātībā nonākušu slepenu informāciju attiecībā uz iespējamiem Krievijas informatīvajiem uzbrukumiem pret Lietuvas vadību, trešdien paziņojusi aģentūra.

Šādu informāciju BNS 1. jūnijā saņēmusi no Ģenerālprokuratūras. Sarunu noklausīšanos sankcionējusi Viļņas pilsētas rajona tiesa.

Kā norādīts ziņu aģentūras paziņojumā presei, šāda rīcība "nopietni pārkāpusi mediju brīvību un ir pilnīgi nepieņemama demokrātiskā tiesiskā valstī". Šie soļi uzskatāmi par neproporcionāliem un "varēja radīt draudus atklāt konfidenciālus informācijas avotus", vienlaikus nepamatoti aizskarot BNS darbinieku privātumu.

Jau ziņots, ka oktobra beigās medijos neskaidros apstākļos parādījās ziņu aģentūras BNS informācija, ka Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) slepenā uzziņā brīdinājis Lietuvas augstākās amatpersonas un atbildīgās Seima komitejas, ka Krievija rīko jaunus aktīvus informatīvus uzbrukumus un tuvākajā laikā var tikt izplatīta dezinformācija par prezidenti Daļu Grībauskaiti un citām augstām amatpersonām.

Plašas atskaņas ne vien pašā Lietuvā, bet arī ārpus valsts robežām izraisīja izmeklēšana, ko sāka Īpašās izmeklēšanas dienests (STT), lai noskaidrotu, kādos apstākļos minētie VSD materiāli nonākuši atklātībā. Ar savām darba metodēm attiecībā pret BNS darbiniekiem šis dienests izpelnījās politiķu un žurnālistu sašutumu. BNS īpaši uzsvēra, ka žurnālista tiesības paturēt noslēpumā informācijas avotu ir viena no mediju brīvības garantijām.

Aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts noslēpuma atklāšanu izmeklētāji tur arī prezidentes padomnieci Daivu Ulbinaiti.

BNS norāda, ka apsver iespēju pārsūdzēt tiesas lēmumu par slepenajām izmeklēšanas darbībām Viļņas apgabala tiesai. Pērn decembrī Viļņas apgabala tiesa atzina par nepamatotu Viļņas pilsētas rajona tiesas lēmumu šīs lietas izmeklēšanā pēc prokurora pieprasījuma sankcionēt kratīšanu BNS redaktores mājās un pieprasīt viņai izpaust informācijas avotu.

Jautājumā par plašu žurnālistu sarunu noklausīšanos ziņu aģentūra vērsusies pie Tiesnešu padomes priekšsēdētāja Gintara Križeviča, ģenerālprokurora pienākumu izpildītāja Darjus Raulušaiša un Īpašās izmeklēšanas dienesta vadītā Sauļus Urbanaviča.