27.05.2014 12:50

Irānā par valsts bankas apkrāpšanu pakar ietekmīgu miljardieri

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kopumā no 39 afēristiem uz nāvi tika notiesāti četri. (Attēlam nav saistības ar aprakstīto gadījumu.) Kopumā no 39 afēristiem uz nāvi tika notiesāti četri. (Attēlam nav saistības ar aprakstīto gadījumu.) www.foto.delfi.lv/Reuters/Scanpix

Pagājušajā nedēļā Irānas galvaspilsētā Teherānā norisinājusies tiesas paraugprāva: tur par krāpniecību lielos apmēros un dokumentu viltošanu uz apsūdzēto sola sēdās 39 cilvēki.

Četriem no viņiem piespriests augstākais soda mērs – nāve pakarot, un starp viņiem bija arī valstī zināms miljardieris, kurš 25. maijā tika pakārts, raksta kasjauns.lv.

Tā bija lielākā banku apkrāpšanas lieta kopš tālā 1979. gada, kad Irānā notika islāma revolūcija. Miljardieris Mahafarids Amirs Mansurs, kurš no valsts bankas vairāku gadu laikā bija izkrāpis kopumā 2,6 miljardus ASV dolāru, par nodarījumu tika pakārts.

M. A. Mansuram piederēja akcijas vairāk nekā 30 valsts uzņēmumos, un ar krāpniecību afērists aizrāvās kopš 2007. gada. Viņš bankās iesniedzis viltotus dokumentus, saņemot kredītus, par kuriem pirka valsts uzņēmumu akcijas, piemēram, vadošajā Irānas metalurģijas uzņēmumā.

Interesanti, ka M. A. Mansura advokāti pat nepieļāva, ka spriedums viņu klientam būs tik bargs un ka tas tiks izpildīts tik steidzīgi pēc notiesāšanas. Viņš krāpnieciskajā shēmā darbojās kopā ar vēl 38 cilvēkiem; četri tika sodīti ar nāvi, pārējiem nāksies doties aiz restēm Teherānas cietumā uz 25 gadiem.

Vai Latvijā vajag atjaunot nāvessodu?