22.05.2014 15:48

Taizemē noticis armijas apvērsums

Autors  www.delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Taizemē noticis armijas apvērsums ekrānšāviņš no bbc.com

Vairākus mēnešus ilgušās asiņainās protesta akcijas Taizemē noslēgušās ar militāru apvērsumu – par to, ka varu Taizemē ir pārņēmusi armija, ceturtdien uzrunā tautai paziņojis armijas komandieris Prajuts Čanoča.

Pēc viņa vārdiem, pārrunas ar valdību un opozīciju nav devušas vēlamo rezultātu, tāpēc viņš pieņēmis lēmumu par nepieciešamību īstenot apvērsumu, lai galu galā izbeigtu vismaz pusgadu ilgušās nekārtības.

"Lai valsts pēc iespējas ātrāk atgrieztos pie normālas dzīves, Nacionālajai Miera uzturēšanas komitejai, kurā ietilpst Taizemes bruņotie spēki, Karaliskie gaisa spēki un policija, no 22. maija plkst. 16.30 valstī ir jāpārņem vara," teica armijas virspavēlnieks.

P. Čanoča paziņoja, ka militāristi nolēmuši ne tikai veikt politiskas reformas, bet arī demonstrāciju gadījumā pielietot kaujas tehniku.

Turklāt, pēc P. Čanočas vārdiem, notiekošais Taizemē nekādā veidā neietekmēs valsts ārpolitiku.

Pirms divām dienām Taizemes armijas komandieris valstī bija izsludinājis karastāvokli – militāristi uzsvēra, ka šāds līdzeklis nepieciešams, lai valstī "saglabātu likumu un kārtību".

Toreiz P. Čanoča izteicās, ka šo rīcību nevajag uzskatīt par apvērsumu, jo, lai gan armija ieguvusi plašas pilnvaras, tas viss tiek darīts vienīgi tāpēc, lai "uzņemtos atbildību par nacionālo drošību".