21.05.2014 11:17

Sudānā uz nāvi notiesā grūtnieci, kura atsakās pieņemt islāmu; vāc parakstus par dzīvības glābšanu

Autors  Apriņķis.lv/Tvnet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sudānā uz nāvi notiesā grūtnieci, kura atsakās pieņemt islāmu; vāc parakstus par dzīvības glābšanu ekrānšāviņš no youtube.com

Sudānā tiesa uz nāvi notiesājusi 27 gadus vecu sievieti, kura ir astotajā grūtniecības mēnesī, par to, ka viņa atteikusies noliegt savu kristietību un pievērsties islāmam.

Meriama Ibrahima Išaga sākotnēji tika apsūdzēta netikumībā, jo bija apprecējusi kristieti, sudāniešu izcelsmes ASV pilsoni, kurš dzīvo Ņūhempšīrā. Tiesa viņu 2011. gadā noslēgto laulību neatzina, jo Išaga esot musulmaniete, nevis kristiete. Par to viņai tika piespriesti 100 pletnes cirtieni.

Kad sieviete atteicās pieņemt islāmu un atteikties no kristietības, viņa notiesāta uz nāvi. Nāvessoda izpilde pakarot atlikta līdz brīdim, kad pasaulē nāks Išagas bērns.

Tiesa savā pamatojumā norādījusi, ka Išaga ir islāmticīgā, jo tāds bijis viņas tēvs. Sieviete tiesā rokudzelžos saslēgta un apcietināta kopā ar viņas pusotru gadu veco dēliņu. Vērā netika ņemts fakts, ka viņu pēc tēva aiziešanas uzaudzinājusi etiopiešu izcelsmes māte, kura ir kristiete.

Šobrīd uz Sudānu devies Meriamas vīrs, kurš gan atzīst, ka ierašanās tur varētu nozīmēt nāves briesmas arī viņam pašam. Sudānas varas iestādes neļauj tēvam ņemt bērnu savā gādībā, jo viņš esot kristietis, savukārt bērns pēc likuma esot islāmticīgais.

Tiesas spriedumu asi nosodījušas ASV, Kanāda un Lielbritānija, aicinot Sudānu ievērot cilvēktiesības. Asa kritika un neizpratne izskanējusi arī no neskaitāmām cilvēktiesību organizācijām un daudzām citām pasaules valstīm. Sākta arī parakstu vākšana internetā, lai Išagas aizstāvībā iesaistītos ANO Cilvēktiesību komiteja.