16.05.2014 15:20

Avarējusi miljoniem vērta Krievijas raķete ar satelītu

Autors  LETA/AFP-Itar TASS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Avarējusi miljoniem vērta Krievijas raķete ar satelītu www.gazeta.ru

Naktī uz piektdienu ar neveiksmi beidzies Krievijas raķetes "Proton-M" starts no Baikonuras kosmodroma, kurai bija jānogādā orbītā 21 miljonu eiro vērtais komunikāciju satelīts "Ekspress-AM4P", ziņo kosmosa aģentūra "Roskosmos".

Avārija notikusi atmosfēras augšējos slāņos deviņas minūtes pēc raķetes starta, kad tai neiedarbojās trešās pakāpes stūrēšanas dzinējs un raķete sāka krist atpakaļ uz Zemi.

Negadījuma brīdī raķete atradās 160 kilometru augstumā. Kritienā raķetes un satelīta fragmenti sadega atmosfērā virs Ķīnas, lai gan pastāvēja bažas par atsevišķu nelielu fragmentu nokrišanu uz Zemes.

21 miljonu eiro vērtajam komunikāciju satelītam "Ekspress-AM4P" bija jānodrošina interneta pieeja Krievijas nomaļajos reģionos, kur ir apgrūtināta pieeja komunikācijām.

Ziņojot par gaidāmo satelīta palaišanu, Krievijas plašsaziņas līdzekļi pavadoni raksturoja kā "Krievijas visjaudīgāko un modernāko komunikāciju satelītu".

"Roskosmos" paziņojis, ka uz izmeklēšanas laiku nesējraķešu "Proton-M" izmantošana apturēta. "Proton" ir galvenais Krievijas kosmosa industrijas darbarīks, kas ik gadu ienes miljoniem dolāru peļņu, nogādājot kosmosā rietumvalstu un Āzijas valstu mākslīgos pavadoņus.

Tomēr "Roskosmos" aizvadītajos gados piedzīvojis arī virkni neveiksmīgu kosmisko startu un citu apkaunojošu incidentu.

Nesējraķetes jaunā versija "Proton-M" piedzīvojusi problēmas, kas apdraud Krievijas kosmosa industrijas reputāciju.

Iepriekšējo reizi "Proton-M" raķešu izmantošana apturēta pagājušā gada jūlijā, kad tā starta laikā eksplodēja, iznīcinot trīs Krievijā ražotos navigācijas sistēmas "Glonass" satelītus.

Šogad paredzēti vēl divi "Proton-M" starti, ar vienu raķeti paredzēts orbītā nogādāt "Glonass" satelītu, bet ar otru – kādu "astrofizikas satelītu", par kuru sīkāka informācija netiek sniegta.