15.05.2014 11:16

Donbasa ogļrači pieprasa izdalīt ieročus cīņai pret separātistiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Donbasa ogļrači pieprasa izdalīt ieročus cīņai pret separātistiem rs21.org.uk

Ukrainas Neatkarīgās kalnraču arodbiedrības vadītājs Mihails Volinecs aicinājis Ukrainas varasiestādes izdalīt ieročus ogļračiem, lai varētu aizsargāt Donbasa pilsētas pret separātistiem un teroristiem.

"Jau ir pienācis tas brīdis, kad ogļračiem ir jādod apņēmīga pretestība separātistiem," sacīja 'M. Volinecs. Viņš norādīja, ka bruņoto cilvēku darbības reģionā ir novedušas pie tā, ka jau šobrīd ievērojama daļa šahtu apstājas, strādā uz robežas, ogles netiek izvestas, radušies algu neizmaksāšanas draudi, kas var izraisīt "izsalkušo dumpjus".

M. Volinecs uzsvēra, ka ogļrači ir vīrišķīgi ļaudis un nebīsies ložu un to cilvēku, kas stāsies viņiem pretim ar automātiem.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas austrumu iedzīvotājiem jau ir galīgi apnikuši konflikti un strīdi, bet tagad arī karš. "Šobrīd visi grib mieru," sacīja M. Volinecs.

Iepriekš M. Volinecs bija sacījis, ka Ukrainas ogļrači draud ar sacelšanos, ja Donbass pāries Krievijai, jo tādā gadījumā bez darba paliktu 100 000 ogļraču.

Kā LETA jau ziņoja, Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs trešdien pavēstīja, ka virknē Ukrainas austrumu reģionu zem federalizācijas lozungiem notiek to kriminalizācija, tiek sagrauta ekonomika.

"Mums ir objektīvi jārunā par to, ka situācija tur kļūst ļoti bīstama. Zem federalizācijas lozungiem notiek ļoti ātra šo reģionu kriminalizācija. Teroristu grupējumi sagrābj administratīvās ēkas, nogalina ukraiņu patriotus, nolaupa un spīdzina cilvēkus. Tā ir realitāte, ar kuru sadūrusies mūsu valsts," sacīja O. Turčinovs.

Viņš arī uzsvēra, ka vienlaikus ar pieaugošo noziedzības līmeni valsts dienvidaustrumos sabrūk ekonomika. "Šajos reģionos ļoti straujos tempos sabrūk ekonomika, apstājas uzņēmumi, cilvēki jūtas neaizsargāti," norādīja O. Turčinovs.

Savukārt Ukrainas Ģenerālprokuratūra paziņojusi, ka Ukrainas austrumos no teroristu rokās nokļuvušajiem šaujamieročiem nogalināti 78 cilvēki.

"Milicijas bezatbildīgās rīcības dēļ pie separātistiem un teroristiem nokļuvis daudz ieroču. Mums ir situācija, ka Luhanskas apgabalā sagrābti vairāk nekā divi tūkstoši šaujamieroču vienību. Šie ieroči tiek aktīvi izmantoti. Šobrīd mēs varam konstatēt, ka no teroristu rokās nokļuvušajiem šaujamieročiem gājuši bojā 78 cilvēki," trešdien 5. kanālā paziņoja Ģenerālprokuratūras pārstāvis Nikolajs Gošovskis.

Turklāt tiek pastrādātas ne tikai slepkavības, bet arī sagrābti ķīlnieki. "Mums ir 125 ķīlnieku sagrābšanas gadījumi," sacīja N. Gošovskis. "Ir arī dažādu materiālo vērtību piesavināšanās fakti, sākot ar naudu un beidzot ar naftas produktiem."

"Šo divu republiku (pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas tautas republiku – aut.) lielākie sasniegumi ir kriminālās situācijas pasliktināšanās," norādīja O. Gošovskis.

Viņš arī pauda nožēlu, ka viens no notikušā cēloņiem bija "tiesībsargājošo iestāžu demoralizācija".