12.05.2014 00:23

Kijeva: Balsojums Austrumukrainā ir Kremļa atbalstīts "noziedzīgs farss"

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kijeva: Balsojums Austrumukrainā ir Kremļa atbalstīts "noziedzīgs farss" twitpic.com

Prokrievisko separātistu Ukrainas austrumos sarīkotais balsojums par pašnoteikšanos ir Kremļa atbalstīts "noziedzīgs farss" paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

"Šī noziedzīgā farsa organizētāji ir pārkāpuši konstitūciju un Ukrainas likumus," teikts ministrijas paziņojumā.

"Kremļa inspirētajam, organizētajam un finansētajam 11. maija referendumam nav nekāda likumīga spēka un tas neatstāj nekādas legālas sekas uz Ukrainas teritoriālo nedalāmību," norāda Ukrainas Ārlietu ministrija.

Tikmēr prokrieviskie nemiernieki apgalvo, ka balsojums izpelnījies vērienīgu vēlētāju aktivitāti.

Prokrievisko kaujinieku pašpasludinātie līderi apgalvo, ka balsojumos abos nobalsojuši vairāk nekā 70% iedzīvotāju. Luhanskā un Doņeckā kopā dzīvo aptuveni septiņi miljoni iedzīvotāju, tas nozīmē, ka, pēc nemiernieku sacītā, nobalsojuši vairāk nekā 4,9 miljoni cilvēku.

Romāns Ļagins, kas uzdodas par Krievijas atbalstīto separātistu pasludinātās tā dēvētās Doņeckas republikas "Centrālās vēlēšanu komisijas" priekšsēdētāju, jau pauda pārliecību, ka "referendumos" nobalsots par neatkarību. "Oficiālie rezultāti" gan būšot zināmi tikai pirmdien.

Ukrainas drošības spēki "referenduma" priekšvakarā pie separātistu sagrābtās Slovjanskas aizturēja bruņotu teroristu grupa, kura transportējusi kasti ar jau aizpildītiem "referenduma" biļeteniem.

Pie teroristiem atrasti aptuveni 100 000 biļetenu, kuros visos izteikts atbalsts patvaļīgi pasludinātās Doņeckas republikas "neatkarībai". Aizturētajiem atsavināti arī automātiskie ieroči, pistoles un munīcija.

Aģentūras AFP žurnālisti vairākās Doņeckas un Luhanskas apgabalu pilsētās pie nedaudzajiem vēlēšanu iecirkņiem novēroja vairākus tūkstošus cilvēku, kas stāvēja rindā, lai nodotu savas balsis.

Mariupolē, kur dzīvo 500 000 iedzīvotāji, bija vērojamas vislielākās balsot gribētāju rindas, jo pilsētā atvērti tikai četri vēlēšanu iecirkņi.

Vēlēšanas neapmeklēja neviens neatkarīgs novērotājs, kā arī Kijeva un starptautiskā sabiedrība to uzskata par neleģitīmu.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka balsojumiem nav nekāda likumīga spēka.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija izdeva paziņojumu, ka balsojumi ir nelikumīgi, paužot nožēlu par "tā dēvēta referenduma" rīkošanu.

Eiropas Savienība (ES) svētdien paziņoja, ka Brisele neatzīst separātistu sarīkotos balsojumus.

"Tā dēvētie referendumi dažviet Luhanskas un Doņeckas reģionos ir nelikumīgi un mēs neatzīstam to iznākumus," teikts ES ārpolitikas koordinatores Ketrina Eštones paziņojumā.

"Referenduma organizētājiem nav nekādas demokrātiskas leģitimitātes un viņu organizācija darbojas pretēji Ženēvas ziņojuma mērķiem saspīlējuma mazināšanai," teikts ziņojumā.