03.05.2014 00:15

Ugunsgrēkā Odesas Arodbiedrību namā gājuši bojā 38 cilvēki

Autors  LETA/Novaja Gazeta
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Turpinoties konfrontācijai starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviski noskaņotajiem aktīvistiem Odesā, ugunsgrēkā pilsētas Arodbiedrību nama ēkā, kurā bija nocietinājušies prokrieviskie aktīvisti, gājuši bojā 38 cilvēki.

30 no viņiem saindējušies ar tvana gāzi, vēl astoņi nositušies, lecot pa ēkas logiem.

Uz Odesu dosies valdības komisija, ko vadīs Ukrainas premjerministra pirmais vietnieks Vitālijs Jarema, paziņojis iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Odesas apgabala Ārkārtējo situāciju pārvaldes pārstāve apliecinājusi, ka ugunsgrēks prasījis cilvēku upurus, bet nav nosaukusi precīzu skaitli. Pēc viņas teiktā, glābēji pa kāpnēm evakuējuši 20 cilvēkus, vēl četrus iznesuši uz rokām.

Ugunsgrēku izdevies apdzēst, bet 50 cietušie, tai skaitā desmit tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki, vērsušies pēc palīdzības pie mediķiem.

Mediju informācija par notikumiem Odesā ir diezgan neskaidra un juceklīga.

Jau ziņots, ka vairāki tūkstoši Ukrainas vienotības piekritēju, tostarp divu futbola klubu līdzjutēji, piektdien pulcējās uz demonstrāciju pilsētas centrā, kur ieradās arī ar nūjām un vairogiem bruņojušies separātistu piekritēji sejas maskās. Viņu starpā izraisījās sadursme, kurā saskaņā ar milicijas sniegto informāciju laisti darbā akmeņi, Molotova kokteiļi un petardes.

Miličiem izdevās puses nošķirt, bet pēc kāda laika sadursmes atsākās citā vietā. Ukrainas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka sadursmēs Odesas centrā zaudējuši dzīvību četri cilvēki, un viens no viņiem miris no šauta ievainojuma. Cietušo vidū ir arī žurnālisti.

Vēlāk futbola fani Odesā nodedzināja prokrievisko aktīvistu teltis un sāka nojaukt viņu uzceltās barikādes. Kā ziņojis izdevums "Dumskaja.net", pēc tam prokrieviskie aktīvisti pārcēlušies uz tuvējo Arodbiedrību namu un no jumta metuši Molotova kokteiļus, bet no neliela nocietinājuma pie ēkas ieejas - akmeņus un petardes. Savukārt kāda no ārpuses raidīta degmaisījuma pudele esot ielidojusi pa nocietināto ieeju un ēka sākusi degt. Mediji arī ziņo, ka ugunsdzēsēju mašīnas ieradušās tikai pēc 25 minūtēm, lai gan viņu bāze atrodas pavisam netālu.

"Unian" vēsta, ka deguši ēkas otrais un ceturtais stāvs. Izdevums arī norāda, ka no Arodbiedrību nama jumta apšaudīti Ukrainas vienotības atbalstītāji, kas atradās laukumā. Vienlaikus tas ziņo, ka bojāgājušie pie ēkas apklāti ar Ukrainas karogiem.

Odesas milicija tikmēr risina sarunas ar separātistiem, kuri ieņēmuši kādu tirdzniecības centru. No ārpuses ēku bloķējuši Ukrainas vienotības atbalstītāji, uzskatot, ka tur slēpjas snaiperi, kas pirms tam atklājuši uguni uz viņu demonstrācijas dalībniekiem.