08.04.2014 12:07

Kvebekas vēlēšanās separātisti cieš sakāvi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kvebekas vēlēšanās separātisti cieš sakāvi globalnews.ca

Kvebekas provinces pirmstermiņa vēlēšanās pirmdien pārliecinošu uzvaru guvusi Liberālā partija, tādējādi vismaz uz vairākiem gadiem atbīdot iespēju sarīkot vēl vienu referendumu par atdalīšanos no Kanādas.

Vēlēšanas frankofonajā Kanādas provincē faktiski izvērtās tautas nobalsošanā par vēl viena neatkarības referenduma rīkošanu, un atbilde, šķiet, ir pārliecinošs "nē".

Liberāļi izcīnījuši 71 no 125 provinces parlamenta deputātu vietām, kamēr separātistu "Parti Quebecois" ieguvusi tikai 29 mandātus, un tā ir separātistu smagākā sakāve kopš 1989.gada.

Saskaņā ar balsu skaitīšanas rezultātiem, kas iegūti apkopojot datus no 94% vēlēšanu iecirkņu, par liberāļiem kopumā balsojis 41,1% vēlētāju, kamēr "Parti Quebecois" ieguvusi 25,5% balsu.

Separātistus gandrīz panākusi jaunizveidotā konservatīvā Koalīcija Kvebekas nākotnei (CAQ), kas arī iestājas pret neatkarības referendumu. Par to balsojuši 23,6% vēlētāju, nodrošinot CAQ 22 vietas provinces parlamentā.

Līdz ar to Kvebekas premjerministra amatā separātistu līderi Paulīnu Maruā nomainīs Liberālās partijas vadītājs Filips Kuijārs.