25.03.2014 00:37

G7 valstis ir gatavas pastiprināt sankcijas pret Krieviju

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Lielā septiņnieka" jeb G7 valstu līderi pirmdien apliecinājuši gatavību pastiprināt sankcijas pret Krieviju, ja tā turpinās saasināt situāciju Ukrainā, un vienojušies izslēgt Krieviju no nākamā pasaulē ietekmīgāko valstu samita.

"Lielā septiņnieka" valstu sanāksmē Hāgā G7 līderi vienojušies neapmeklēt sākotnēji jūnijā plānoto G8 samitu Sočos, bet tā vietā tikties Briselē bez Krievijas.

G7 līderu pēc sanāksmes publiskotajā kopējā paziņojumā norādīts, ka Krievijas pēdējo nedēļu rīcība "nav savienojama" ar G7 valstu grupas kopējo pārliecību.

Paziņojumā norādīts, ka G8 tikšanās būs iespējama tikai tad, kad Krievija mainīs savu kursu un atjaunosies tāda vide, kurā G8 varēs noturēt jēgpilnas diskusijas.

G7 līderi arī paziņojuši, ka ir gatavi koordinētām sankcijām, kam "būs arvien nozīmīgāka ietekme uz Krievijas ekonomiku", ja Maskava turpinās saasināt situāciju Ukrainā.

Paziņojumā norādīts, ka diplomātiskie ceļi spriedzes mazināšanai paliek atvērti un Krievijas valdība aicināta tos izmantot.

Maskava aicināta sākt sarunas ar Ukrainu un izmantot starptautisko vidutāju piedāvājumus.

G7 līderi savā paziņojumā arī apliecinājuši atbalstu "Ukrainas tautai, kas cenšas atjaunot vienotību, demokrātiju, politisko stabilitāti un ekonomisko labklājību savā valstī".