19.03.2014 12:28

Hilarija Klintone: Putins vēlas grozīt Eiropas robežas

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlas "pārrakstīt Eiropas robežas", kādas tās izveidojušās pēc II pasaules kara, ar šādu paziņojumu otrdien nāca klajā bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

"Mums vairāk jāatbalsta Kijevas valdība, mums jāpanāk, ka Eiropa vairāk dara savā labā attiecībā uz enerģētiku, lai viņi nebūtu atkarīgi," norādīja H. Klintone. "Tas ir Putina mēģinājums pārrakstīt Eiropas robežas pēc II pasaules kara."

"Es ceru, ka nebūs vēl viena Aukstā kara, to nevēlas neviens. Tas galvenokārt atkarīgs no Putina," piebilda H. Klintone. "Putins [Krimā] izmanto šādu pamatojumu – tur ir etniskie krievi, krievvalodīgie –, un to var paplašināt ne tikai uz citām Ukrainas daļām, bet arī uz Igaunijas, Lietuvas, Latvijas un Piedņestras daļām."

"Ir daudzas vietas, kurās ir etniskie krievi un krievvalodīgie," viņa norādīja.

Jau ziņots, ka Krievijas armijas okupētajā Krimā svētdien notika "referendums" par pievienošanos Krievijai.

Saskaņā ar promaskavisko varasiestāžu datiem par iekļaušanos Krievijas sastāvā nobalsojuši 96,77 % referenduma dalībnieku.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krimas, kā arī Sevastopoles pašpasludinātie līderi otrdien parakstīja līgumu par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju. Īsi pirms tam V. Putins izskatīšanai Federācijas padomē iesniedza attiecīgu likumprojektu par okupētās Ukrainas teritorijas aneksiju, uzņemot Krimu un Sevastopoles pilsētu Krievijas sastāvā divu atsevišķu federālo subjektu statusā.

Noslēgtais līgums paredz, ka līdz ar Krimas uzņemšanu Krievijas sastāvā visi Krimas un Sevastopoles teritorijā dzīvojošie Ukrainas pilsoņi un personas bez pilsonības tiek atzītas par Krievijas pilsoņiem. Viena mēneša laikā personas, kurām ir Ukrainas vai kāda cita pilsonība, var paziņot par savu vēlmi saglabāt šo pilsonību.

Teritorijā valsts valodas statuss tiks saglabāts krievu, ukraiņu un tatāru valodai.

Krimas un Sevastopoles reģiona robežas Krievijas teritorijā tiek noteiktas pašreizējo robežu atrašanās vietā, bet Krimas sauszemes robeža ar Ukrainu pasludināta par Krievijas Federācijas valsts robežu, teikts līgumā.

Līgums arī paredz 2015. gada septembrī sarīkot Krimā parlamenta vēlēšanas.

Krimā apgrozībā esošās Ukrainas grivnas plānots trīs mēnešu laikā nomainīt pret Krievijas rubļiem.