17.03.2014 11:52

Krimas parlaments pasludina pussalas neatkarību un lūdz pievienošanu Krievijai

Autors  www.delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krimas parlaments pasludina pussalas neatkarību un lūdz pievienošanu Krievijai rt.com

Krimas parlaments ārkārtas sēdē pirmdien pasludinājis Krimu par neatkarīgu valsti un vēršas pie Krievijas ar lūgumu iekļaut pussalu tās sastāvā, vēsta aģentūra "UNIAN".

Tas notiek pēc svētdienas referenduma, kurā 97% pussalas iedzīvotāju pauduši vēlmi par reģiona pievienošanu Krievijai. Parlaments norāda, ka lēmums pamatots tautas gribā, ko apliecina referenduma rezultāti.

Jau vēstīts, ka Ukrainā ietilpstošajā Krimas Autonomajā Republikā 16. martā notika referendums par pussalas pievienošanos Krievijai. Vēlmi saistīt savu nākotni ar kaimiņvalsti izteikuši 97% balsotāju.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

Krima faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku. Krievijas karaspēks pulcējas arī pie Ukrainas robežām, brīdina Kijeva.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien preses konferencē noliedza, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā – tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus.

1. martā Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.