13.03.2014 14:51

Merkele: ES atbalstīs Austrumeiropas valstis Krievijas agresijas gadījumā

Autors  LETA/DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Merkele: ES atbalstīs Austrumeiropas valstis Krievijas agresijas gadījumā www.businessinsider.com

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien paziņojusi, ka Eiropa ir gatava iestāties par Austrumeiropas valstīm iespējamās Krievijas agresijas gadījumā.

Lai tā būtu Moldova vai Gruzija, "mēs izrādīsim tām solidaritāti", uzrunājot Vācijas parlamentu, paziņoja A. Merkele.

Līdzīgi kā Ukraina, arī Moldova pakļauta Krievijas spiedienam, kura mērķis ir panākt, lai tā atsakās no asociācijas līguma ar Eiropas Savienību (ES).

A. Merkele atkārtoti norādīja, ka Krievijas intervence Krimā ir starptautisko tiesību pārkāpums.

Kā jau ziņots, Krievija kopš 28. februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16. martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

A. Merkele brīdināja Krieviju, ka tā kaitēs pati sev, ja necentīsies atrisināt Ukrainas krīzi.

"Milzīgas neskaidrības periodā Ukrainā Krievija nav izrādījusies partnere stabilitātei kaimiņvalstīm, ar kurām tai ir ciešas saites, bet izmanto tām raksturīgās vājības," norādīja kanclere.

"Politiskie un diplomātiskie centieni ir vienīgais ceļš laukā no krīzes," viņa uzsvēra.

Krievijas armija tikmēr turpina militārās mācības netālu no Ukrainas austrumu robežas. Atsaucoties uz amatpersonām, ziņu aģentūra "ITAR-TASS" vēsta, ka militārajos manevros četros reģionos piedalās aptuveni 4000 gaisa desantnieku, 36 lidmašīnas un 500 bruņutransportieru.