28.01.2014 16:40

Ukrainas premjers paziņo par atkāpšanos (papildināta)

Autors  www.delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs otrdien paziņojis par demisiju.

"Esmu pieņēmis personīgu lēmumu lūgt Ukrainas prezidentam pieņemt manu atkāpšanos no premjerministra amata ar mērķi radīt papildu iespēju politiskam kompromisam miermīlīgi atrisināt konfliktu," teikts Azarova izplatītajā paziņojumā. "Valdība šīs krīzes laikā darījusi visu, lai panāktu miermīlīgu konflikta atrisinājumu."

"Šobrīd vissvarīgākais ir saglabāt Ukrainas vienotību un nedalāmību. Tas ir daudz svarīgāk par jebkādiem personīgiem plāniem vai ambīcijām. Tādēļ esmu pieņēmis šo lēmumu," skaidroja Azarovs.

Tikmēr valdošās Reģionu partijas deputāts Vladimirs Oļiņiks otrdien pavēstīja, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs nepieņems Azarova demisiju, iekams nebūs atrasts Azarova amata pēctecis.

Neviena iespējamā Azarova pēcteča vārds publiski vēl nav izskanējis.

Opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") vadītājs Arsentijs Jaceņuks noraidījis Janukoviča priekšlikumu uzņemties premjerministra amatu, savukārt partijas UDAR dibinātājs Vitālijs Kļičko atzinis, ka nespējot iztēloties darbu valdībā, ja Janukovičs turpina ieņemt prezidenta amatu.

Savukārt, reaģējot uz Azarova paziņojumu, Kļičko norādīja, ka Azarova atkāpšanās ir tikai solis uzvaras virzienā.

"Vairākus mēnešus mēs esam teikuši, ka ielās notiekošais ir rezultāts arī pašreizējās valdības darbībai. Šī nav uzvara, bet gan solis uz uzvaru," sacīja Kļičko.

Tikmēr otrdien Ukrainas parlamentā sākusies parlamenta ārkārtas sēde, kurā jau atcelti daudz peltie demonstrācijas ierobežojošie likumi.

Jau vēstīts, ka krīze Ukrainā aizsākās novembrī, kad Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).

Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzēti vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā. Pēdējo dienu sadursmēs dzīvību zaudējuši četri aktīvisti.

Protestētāju grupas Kijevā ieņēmušas vairākas ministriju ēkas un uzbrukušas administrācijas ēkām arī ārpus galvaspilsētas.

Otrdienas rītā situācija Kijevas ielās bija salīdzinoši mierīga, pretstatā iepriekš pieredzētajām vardarbīgajām nekārtībām.