14.01.2014 15:22

Pie Fukušimas krastiem noķertā zivī konstatē nāvējošu radiācijas devu

Autors  www.delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pie Fukušimas krastiem noķertā zivī konstatē nāvējošu radiācijas devu ecowatch.com

Netālu no Japānas Fukušimas prefektūras krastiem, kur 2011. gadā pēc zemestrīces un cunami avarēja atomelektrostacija (AES), noķerta zivs, kura satur nāvējošu radiācijas daudzumu, vēsta raidsabiedrība RT.

Vienā no 37 jūras karūsām, kuras tika noķertas aptuveni 37 kilometrus no avarējušās Fukušimas AES, zinātnieki konstatējuši 12 400 bekerelus radioaktīvā cēzija uz kilogramu, kas ir 124 reizes lielāks daudzums par cilvēkam nekaitīgo devu, paziņojusi Japānas Zivjsaimniecības izpētes aģentūra.

Paaugstināts radiācijas līmenis konstatēts vēl divām noķertajām zivīm, bet pārējām tas bijis normas robežās.

Jūras karūsu zvejošana un pārdošana cilvēku pārtikā Fukušimas un Mijagi prefektūrās pašlaik ir aizliegta. Pētnieki tikmēr mēģina noskaidrot piesārņojuma avotu.

Pēc Fukušimas katastrofas Japānā no 500 uz 100 bekereliem ir samazināts pieļaujamais radioaktīvā cēzija slieksnis uz pārtikas kilogramu, kas ir sešas reizes stingrāki nosacījumi nekā Eiropas Savienībā.

Lielākais radiācijas daudzums – 740 000 bekerelu cēzija uz kilogramu – fiksēts netālu no Fukušimas AES noķertai zivij pagājušajā gadā.

Zinātnieki ir brīdinājuši, ka radioaktīvais piesārņojums nākamajos 50 gados Japānas iedzīvotājiem varētu izraisīt 400–800 papildus vēža gadījumu.

2011. gada zemestrīcē un cunami gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Katastrofā bojāto AES reaktoru dzesēšanai tiek izmantots liels daudzums ūdens, kura uzglabāšana ir radījusi problēmas AES operatoram.

Vairākas reizes konstatētas augsti radioaktīvā ūdens noplūdes. Septembrī Japānas valdība paziņoja, ka ieguldīs simtiem miljonu dolāru vērienīgā plānā sasaldēt zemi ap AES, lai novērstu radioaktīvā ūdens noplūšanu gruntsūdeņos un okeānā.