11.11.2013 14:48

Krītošais zinātniskais satelīts nekādus postījumus nav nodarījis

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Krītošais zinātniskais satelīts svētdienas vakarā atmosfērā gandrīz pilnībā sairis un nekādus postījumus uz Zemes nav nodarījis, paziņoja Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA).

No tonnu smagās gravitācijas lauka un okeānu cirkulācijas pētījumu zondes (GOCE) aptuveni 25 % sasniedza Zemes virsmu, taču nekādi postījumi īpašumiem nav nodarīti, teikts paziņojumā. ESA nepaskaidroja, kur tieši satelīta atlūzas nokritušas.

GOCE veido tikai niecīgu daļu no aptuveni 100–150 tonnām cilvēku radītu kosmisko objektu, kas katru gadu ieiet Zemes atmosfērā, skaidroja ESA kosmosa atlūzu biroja vadītājs Heiners Klinkrads.

"Kosmisko lidojumu 56 gadus ilgajā vēsturē Zemes atmosfērā atgriezušies 15 000 tonnu cilvēku radītu kosmisku objektu, no kuriem līdz šim nav cietis neviens cilvēks," norādīja H. Klinkrads.

GOCE tika palaista kosmosā 2009. gadā un ik pa minūtei fiksēja gravitācijas variāciju atstāto iespaidu uz planētu.

Kosmiskās zondes savāktie dati ļāva zinātniekiem paplašināt izpratni par okeānu kustībām.

GOCE sākotnēji strādāja 260 kilometru augstumā, bet pēc tam tā orbīta tika samazināta līdz 224 kilometriem – līdz šim viszemāko orbītu, kurā atradies kāds zinātniskais satelīts.

Boja plānots, ka misija, kas izmaksāja 350 miljonus eiro, ilgs 20 mēnešus, taču GOCE nokalpoja divreiz ilgāk par sākotnēji paredzēto termiņu.

21. oktobrī satelītam beidzās degviela un GOCE kļuva par upuri savam izpētes objektam – Zemes pievilkšanas spēkam.

Kā pirms satelīta nogādāšanas kosmosā izteicās zinātnieki, tas īpaši izcēlās ar savu ārējo izskatu. Lielākā daļa pavadoņu ir neglītas kastes, bet GOCE zinātnieki dēvēja par visskaistāko jebkad uzbūvēto satelītu.