11.11.2013 11:47

Par Dienvidkorejas TV pārraižu skatīšanos Ziemeļkorejā piespriež nāvessodu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ziemeļkorejā šomēnes nāvessods publiski izpildīts aptuveni 80 cilvēkiem, vairumam – par Dienvidkorejas televīzijas pārraižu skatīšanos, pirmdien vēsta Dienvidkorejas laikraksts "JoongAng Ilbo".

Nāvessodu izpildīšana notikusi 3. novembrī septiņās Ziemeļkorejas pilsētās. Vienā no tām nāvessodu izpilde notikusi stadionā, kurā bijuši sadzīti aptuveni 10 000 skatītāju, arī bērni.

Lielākajai daļai notiesāto nāvessods piespriests par Dienvidkorejas televīzijas drāmu skatīšanos. Citiem – par Bībeles eksemplāru glabāšanu, Dienvidkorejiešu filmu izplatīšanu, vēl citiem – par pornogrāfijas izplatīšanu un prostitūciju, laikrakstam apliecinājis informācijas avots, kurš labi pārzina situāciju Ziemeļkorejas iekšpolitikā un nesen atgriezies no izolētās staļinistu valsts.

Kopš Ziemeļkorejas līdera amatā stājies Kims Čenuns, tik lielam skaitam cilvēku nāvessods publiski tiek izpildīts pirmo reizi.

"Režīmam acīmredzot ir bail par potenciālām izmaiņām cilvēku prātos, un tas profilaktiski cenšas cilvēkus iebiedēt," sacīja tīmekļa projekta "Ziemeļkorejas intelektuālā solidaritāte" pārstāvis. Šajā tīmekļa projektā strādā daudzi pārbēdzēji no ziemeļiem. Tā informācijas avoti jau pirms dažiem mēnešiem ziņojuši, ka Phenjanas režīms gatavojas publiski izpildīt nāvessodus.

Neatļautu ārzemju filmu, it īpaši Dienvidkorejā tapušo, skatīšanās Ziemeļkorejā ir nopietns noziegums.

Tiesa gan, pēdējā laikā varasiestādēm kontrolēt ārzemju kino un televīzijas filmu nonākšanu Ziemeļkorejā kļūst arvien grūtāk, jo filmu ieraksti izolētajā valstī arvien biežāk tiek ievesti DVD diskos, zibatmiņās un mp3 atskaņotājos.

Kā Dienvidkorejas ziepju operām, tā arī ASV seriāliem, tādiem kā "Bīstamās mājsaimnieces", Ziemeļkorejā esot neliels, bet aizrautīgs interesentu pulciņš.